Başlıkta biraz hile yapmış olabilirim, ilginizi çeksin diye. Yine de, dua edelimde başlık günün birinde gerçek olmasın. 😉
Konumuz dijital para ve yakında insanları nasıl köleleştireceği…
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 29 Aralık 2022 ve 2022-55 sayılı basın duyurusunda “TCMB öncülüğünde yürütülmekte olan Dijital Türk Lirası Projesi’nin birinci faz çalışmaları kapsamında, Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini…” duyurulmuştu.
TCMB, teknoloji paydaşları ile birlikte yürüttüğü dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testlerine 2023 yılında da devam etti. Türkiye’nin diğer ülkelerden daha hızlı bir şekilde dijital paraya geçme çabası da ilginç. Bu bana biraz El Salvador’un resmi para birimini Bitcoin yapmasını hatırlattı. Daha doğrusu baskılar yüzüne veya pilot bölge seçildiği için oldu bu… Aslında takip ettiğim diğer ülkelerde de dijital parayla ilgili bir telaş var ama bu kadar mı emin değilim.
Dijital Para çıkarsa ne olacak?
Dijital Para eninde sonunda çıkacak. TCMB’nin de resmi olarak duyurduğu gibi test çalışmaları da tamamlanmış durumda.
Dijital Para çıktığı zaman, diğer tüm para türlerine (kağıt/metal) veda edeceğiz ve resmen kıskaca alınacağız.
Dijital Para para demek, bu oyunun kurucuları tarafından uzaktan kontrol edilecek olmamız demektir. Kendi paramızda aslında artık söz sahibi olamayacağız.
Paramızla, kendi istediğimiz şeyleri istediğimiz kadar alamayacağız. Örneğin aylık maaşımız 10.000 TL diyelim. Bu maaşımın 6 bin lirası ile elma, muz, kivi ve portakal almak istiyorum. Kime ne? para benim değil mi? canım 10 binin 6 binini bunlara vermek istiyor. İşte tam bu sırada Dijital Paradaki kota devreye girecek ve ben 6 bin liralık bunlardan alamayacağım. Çünkü kazandığım paranın bir miktarıyla bunları almama izin verilecek.
Örneğin; 10 bin liranın; 2 bin lirasını manav, 2 bin lirasını kasap, 2 bin lirasını eczane, 2 bin lirasını gıda, 500 lirasını ulaşım diğer kalanını da eğlence için kullanmam üzere programlayacaklar. Sonuç olarak ben istediğim kadar “elma, muz, kivi ve portakal” alamayacağım, sadece bana ayrılan kota miktarı olan 2 bin liralık alabileceğim.
Diyelim ki bana ayrılan kota ile bu ay 2 bin liralık manav alışverişi yaptım. Fakat maaşı alalı daha 10 gün oldu. Ayın sıfırlanmasına ise 20 gün var. Bu 20 günlük süre içerisinde bir kilo bile elma alamayacağım, çünkü bu kategori için limiti kullandım. Geriye maaşımdan 8 bin lira kalmış olması bir şey ifade etmiyor. İşte dijital para böyle programlanabilecek ve bizim dijital cüzdanlarımız harcama alanlarına göre kategorize edilecek. Özetle neyi ne kadar alacağımıza biz karar veremeyeceğiz.
Bu arada bazıları ulaşım için neden “500 lira gibi daha az” bir tutar ayırdığımı anlamıştır. 🙂 Şimdi karbon vs konularına girmek istemiyorum.
Paranın son kullanım tarihi olabilir mi?
Şu an için “çok uçuk ve hayal etmesi bile saçma geliyor” olarak görebilirsiniz. Ama neden olmasın?
Şu an yeni tip kimliklerimizin bile son kullanım tarihi var. Ehliyette bunu anlayabiliriz ama kimliklerde son kullanım tarihi olması da tartışılır bir konu örneğin.
Dijital Paraya geçince şöyle bir olasılık olamaz mı?: “Örneğin benim yine bu ay 10 bin TL param var. Dijital cüzdanımdaki bu paranın ay sonunda sıfırlandığını düşünün. Evet, tıpkı telefonlarımızdaki internet kotalarımızın ve dakikalarımızın diğer aya devretmeyip sıfırlandığı gibi.” Bu sıfırlanan dakika ve internetler kime kalıyor? Kasaya… Eğer böyle olmasaydı parasını ödediğimiz ama o ay kullanmadığımız internet kotalarımızı biriktirebilir ve diğer ay kullanabilirdik.
İşte bu örnekteki telefon düzeninin dijital cüzdanlarımıza geleceğine de inanıyorum.
Düşünün, 10.000 TL’lik paramın 1.500 TL’si spor aktivitelerinde kullanılmak üzere programlanmış. Eeee, ben bu ay spor aktivitesine katılamadım ve bu kotamı kullanamadım. Bu da sıfırlanacak doğal olarak. Sıfırlanınca kime aktarılacak, tabii ki oyunun kurucularına… burada kota dediğim şeyde benim aylık maaşım yani, resmen öz param. 🙂
Para biriktirilemeyecek
Durum böyle olunca elbette para biriktirmek diye bir şey söz konusu olmayacak. Zaten her ay sıfırlanmak üzere programlanmış bir cüzdan ile nasıl birikim yapılabilir ki.
Peki biraz nakit para stoklasak?
Elimizde patlar muhtemelen…
Böyle bir düzenekte nakit para tabii ki kullanılamaz. Bir markete gittiğinde ürünleri alır ve kasaya gelirsin, kasadaki tek ödeme sistemi ise dijital cüzdan. Dijital cüzdanını pos cihazına okuttuğunda ödemen tamamlanır. Dijital olmayan hiçbir parayla su bile alamayız.
Yastık altında altınım var
Bu sisteme geçtiğimiz zaman altınlar için ne gibi bir tüketim haritası hazırlanacak açıkçası çok merak ediyorum.
Varsayım 1: Örneğin banka hesabımda 100 gram altınım var. Bu altın halen bankada durmaya hangi politikalar ile devam edecek? Çünkü yukarıdaki hikayeye (komplo teorisine) göre dijital cüzdanlarımız kategorize edilmiş ve programlanmış olacak.
Varsayım 2: Diyelim ki elimde 100 adet çeyrek altınım var. En azından bu, banka hesabında olana göre daha kullanılabilir ve daha benimmiş gibi geliyor… Fakat bunu nasıl kullanacağım? Örneğin 10 bin liralık kotamı doldurdum ve ay henüz bitmedi. Ekstra bir şey almak için bu 100 adet çeyrekten birini satıcıya verip, karşılığında istediğim şeyi mi alacağım? O zaman çeyreklerim zararına ve de çok hızlı bitmez mi? 🙂 Bilgili biri beni bir aydınlatsın. 😀
NOT: Bu yazı tamamen hayal ürünüdür! 🙂
Bu arada yapay zekadan destek almak istedim bu makalenin belli yerlerinde ve isteğimi reddetti!
İlk isteğimde aşağıdaki gibi “talebiniz net değil” diyerek yardımcı olmayı reddetti;
Sonra biraz daha zorladım ve bu kez de aşağıdaki gibi bir yanıt vererek reddetti.
"Dijital para biriminin yakında insanları nasıl köleleştireceğini" tahmin etmenin hassas doğası ve potansiyel tartışmaları göz önüne alındığında, bu isteği yerine getiremiyorum.