Beklenen o an geldi… 🙂
Kasım ayından beri merakla gelişmelerini takip ettiğim Timekettle X1 nihayet bugün ön satış işlemlerine başladı. Tabii ki kaydımı hemen oluşturdum, çünkü tam ihtiyacım olan ve uzun süredir beklediğim bir teknoloji.
Henüz tanışmamış olanlar için biraz Timekettle X1‘den bahsetmek istiyorum.
Timekettle X1 nedir?
Timekettle X1, karşınızdaki insanın hangi dilde konuştuğunun artık önemsiz bir ayrıntı olmasını sağlayacak olan yapay zekalı bir dil teknolojisidir.
Örneğin Alanya sahil şeridinde bisikletle gezerken yanınıza başka bir bisikletli daha geldi ve sana bir şey sormak ya da sohbet etmek istedi. Tesadüfe bak ki, o kişi bir Rus 🙂 Sende Rusça bilmiyorsun, ya da o Türkçe bilmiyor. Büyük kayıp… 🙁 …derken Timekettle X1’ini çıkaracaksın, kulaklığın birini ona vereceksin diğerini de kendi kulağına takacaksın ve başlayacaksınız sohbete… 🙂 Harika değil mi? 🙂
Bununla bitmedi. Üstelik herkes kendi sesini kullanarak bir biriyle konuşacak.
Derinlere inelim;
“The World’s First AI Interpreter Hub”
Başlıkta da belirtildiği gibi Timekettle X1, kendisini “Dünyanın İlk Yapay Zeka Tercüman Merkezi” olarak tanıtıyor.
Timekettle X1’in CES 2024 İnovasyon Ödülü sahibi olduğunu da söyleyeyim. Bildiğiniz gibi bu ödül, CES Fuarı’nda sergilenen en yenilikçi ürünlere verilir. Timekettle X1, bu ödülü, anında çeviri yapabilen ve çeviriyi her iki katılımcının da kendi sesleriyle iletebilen ilk cihaz olması nedeniyle kazandı. Bu aynı zamanda dünya çapında geniş bir ilgi görebileceğinin sinyalidir.
Timekettle X1, AI (yapay zeka) destekli bir çevirmen hub’ıdır. 40’tan fazla dilde konuşmaları gerçek zamanlı olarak çevirebilir.
Timekettle X1, iş toplantıları, sesli aramalar ve çok dilli sınıflar ya da gruplar için mükemmel bir çözümdür. Karmaşık kurulum veya ek uygulamalar da gerektirmiyor. Anında cihazlar eşleşiyor ve konuşmaya başlayabiliyorsunuz.
Ne zaman satışa sunulacak?
Timekettle X1, 2024’ün Temmuz veya Eylül aylarında satışa sunulması bekleniyor.
X1’in satışa sunulmadan önce Nisan ayında bir ön sipariş kampanyası düzenlenmesi de bekleniyor.
Şu an ki ön sipariş fiyatı $700 olarak belirlenmiş durumda (kuponla $70 iniyor) fakat ön sipariş kampanyasında geçici olarak fiyatın çok daha aşağıya çekilmesi söz konusu.
Timekettle X1, Amazon, Best Buy ve Walmart gibi büyük perakendecilerde satılacak. Ayrıca Timekettle’ın kendi web sitesinden de satın alınabilecek. Yani isteyen herkes kolaylıkla erişebilecek. Küresel bir lansman yapacağı da duyuruldu. Bu, X1’in Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Asya ve Afrika’da satışa sunulacağı anlamına geliyor.
Aşağıdaki alım listemde görüldüğü üzere kargo da ücretsiz.
Timekettle X1 gerçek zamanlı konuşmayı nasıl çevirecek?
Merak ettiğimiz en önemli şey tabii ki iki yabancının arasındaki konuşmanın akış süreci.
Tamam, biz kulaklıkları takıp iki yabancı olarak gerçek zamanlı olarak konuşacağız ama bu konuşma ne kadar gerçek zamanlı olacak. Örneğin söz ağzımızdan çıkar çıkmaz mı karşıdaki kişiye kendi dilinde çevrilerek gidecek, yoksa 2 saniye sonra mı çevrilerek gidecek?
2 saniye sonra çevirinin gitmesi işimize pek yaramayacaktır. İhtiyacımız olan şey anlık çeviri.
Neyse ki 0.4 saniyede karşı tarafa çeviri kendi sesimizle gidecekmiş. 0.4 sn aslında gerçek zamanlı sayılıyor.
Timekettle X1, konuşmayı anında çevirmek için yapay zeka ve makine öğrenimi kullanıyor. Cihaz, konuşmayı kaydeder ve ardından metne dönüştürür. Daha sonra metin hedef dile çevrilir. Buradaki işlem basamağına baktığımızda sanki çok zaman isteyen bir şeymiş gibi görünüyor, haklısınız. Ama X1’in konuşmayı 0,4 saniyeden daha kısa sürede çevirebileceğini iddia ediyor. Tabii ki bunun gerçek kullanımda konuşmanın karmaşıklığına bağlı olarak değişiklik gösterebileceğini de unutmamak lazım.
Peki konuşma sırasında karşıya kimin sesi gidiyor?
Ben İspanyolca bilmeyen bir Türk’üm. Karşımda konuşmak istediğim kişi de Türkçe bilmeyen bir İspanyol.
Ben kulaklığımı takıp karşımdaki Türkçe bilmeyen kişiye normal Türkçe konuşuyorum. Onun kulağına ise bu konuşmam İspanyolca olarak ve benim ses tonumla gidiyor.
Tabii ki aynı şekilde karşımdaki İspanyolca konuşan kişinin konuşması da benim kulağıma o kişinin ses tonuyla Türkçe olarak geliyor. Sonuç olarak rahatlıkla konuşup anlaşabiliyoruz. Üstelik kendi seslerimizle!
İşlem şemasını ele alacak olursak;
Siz Türkçe konuşuyorsanız ve karşı taraf İspanyolca konuşuyorsa, Timekettle X1, Türkçe konuşmanızı kaydeder ve ardından metne dönüştürür. Bu metin daha sonra yapay zeka ile İspanyolcaya çevrilir ve ardından karşı tarafa İspanyolca olarak iletilir. Aynı şey, karşı tarafın İspanyolca konuşması ve sizin Türkçe konuşmanız için de geçerlidir. Daha doğrusu 40 farklı dil için. Bu şemayı benzersiz ve önemli kılan şey ise 0,4 saniye gibi bir sürede bunların gerçekleşecek olması.
Ses tonumuzdan bahsetmişken;
Timekettle X1, ses tonunuzu yeniden kullanmak için yapay zeka ve makine öğrenimi kullanıyor. Cihaz, konuşmalarımızı kaydediyor ve ardından ses tonunuzu analiz ediyor. Bu analiz, ses tonunuzdaki tizliği, bas seviyesini ve diğer özellikleri belirliyor.
Bu bilgiler, daha sonra çeviriyi yaparken kullanılıyor. Çeviri yapılırken, cihaz ses tonunuzu hedef dile uygun olacak şekilde ayarlıyor. Bu da, çevirinin daha doğal ve gerçekçi görünmesini sağlıyor.
Sadece yanımızdakiyle görüşmeyeceğiz;
X1 iki adet kulaklıkla geliyor ama bu sadece yanı başımızda olan kişiyle konuşacağımız anlamına gelmiyor.
Örneğin siz Türkiye’de bir e-ticaret satıcısısınız ve Çin’deki bir üreticiden ürün ithal etmek istiyorsunuz. Bu oldukça karmaşık bir süreç, işte tam burada da X1’i kullanarak Çin’deki üretici ile anlık konuşabilirsiniz. WhatsApp’dan veya benzer bir uygulamadan bir birinizi görüntülü ararsınız ve kulaklıklarınızı takarak bağlantı sonrası görüşmeye başlayabilirsiniz.
Biraz da özelliklerine bakalım
- Parçalar:
Timekettle X1, iki ana parçadan oluşur: bir çevirmen hub ve bir kulaklık. Çevirmen hub, çeviriyi yapan ve kulaklığa aktaran cihazdır. - Şarj durumu:
Çevirmen hub, 100 dakikalık konuşma süresi için 2 saatte tam şarj oluyor. Kulaklık, 4 saatlik konuşma süresi için 2 saatte tam şarj oluyor. - Ekran:
1,5 inçlik bir ekran bulunuyor. Bu ekran, çeviriyi okumak için de kullanılabilir. - İşletim sistemi:
Çevirmen hub, Android işletim sistemini kulaklık ise özel bir işletim sistemini kullanıyor. - Diğer önemlilikler:
Timekettle X1, 40’tan fazla dilde çeviri yapabilir.
Cihaz, Bluetooth 5.0 ile çalışır.
Cihazın boyutları 5,3 x 2,2 x 1,2 inçtir ve ağırlığı yaklaşık olarak 102,06 gramdır.
Güvenlik endişeleri
Bu cihaz yapay zeka ve internet ile çalıştığı için tabii ki yapay zeka sunucularına verilerin depolanması gerekecek. Yukarıda bir çalışma şemasından bahsetmiştim. Önce konuşuyoruz, sonra metne çevriliyor, metin hedef text olarak çevriliyor ve daha sonra ses olarak hedefe export ediliyor. Yani buradaki işlemler yapay zeka sunucularında gerçekleşiyor.
Bu durum da konuşmalarımız saklanıyor demek oluyor ve istihbarat değeri taşıyan veya önemli projeler hakkında bu cihazla konuşma yapmamamız gerektiği anlamına geliyor.
Bu konuyu ürünün ilgili yetkilisine sordum;
İlgili kişi, “cihaz ile yapacağım konuşmanın sadece cihazında yerel deposunda saklandığını ve istenildiği zaman geçmişi silebileceğimi, sildikten sonrada kesinlikle tamamen sonsuza kadar kaybolacağını” belirtti. Ama yine de kritik konular için kullanmak pek güvenli olamayabilir. Yani bir Hakan Fidan değilseniz çokta önemli değil. 🙂
Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz herkes farklı bir ülkeden ve kimse bir birinin dilini konuşamıyor, anlamıyor. X1 ise bu büyük sorunu çözerek toplantının anlık olarak herkesin kendi dilinde geçmesini sağlıyor.
Aşağıdaki de farklı bir ürün ama ona değinecek kadar vakit bulamadım 🙂 İsmi “Timekettle ZERO Language Translator Device” ve fiyatı X1 e göre daha uygun ama özellikleri de ona göre daha düşük diyebilirim.
Tanıtım videosu ise aşağıdaki gibi;
Son söz;
Timekettle’ın sunduğu çeviri teknolojisinin oldukça etkileyici olduğunu söyleyebilirim. Özellikle konferanslarda çok dilli ve çok kullanıcılı çeviri sağlama yeteneği, iş toplantılarından sosyal etkinliklere kadar birçok farklı senaryoda kullanılabilecek bir özellik gibi görünüyor.
Çeviri alt ağındaki desteklenen dil sayısı ve katılımcı sayısı oldukça etkileyici. Bu, çok sayıda katılımcının kendi dillerinde konuşmasını sağlayarak işbirliği ve etkileşimi artırabilir. Ayrıca, çevrimiçi ve çevrimdışı olarak 1-20 cihazı bağlayabilme özelliği, kullanıcıların herhangi bir ortamda çeviri alt ağları oluşturmasını kolaylaştırıyor.
Özellikle tek dokunuşla çeviri alt ağı oluşturabilme ve çevrimiçi katılımı hızlıca sağlayabilme özellikleri, kullanıcı dostu bir deneyim sunuyor gibi görünüyor. Aynı zamanda çok yönlü gürültü azaltma teknolojisi, çapraz konuşmaların etkisini azaltarak daha net ve anlaşılır çeviriler sağlayabilir.
Genel olarak, Timekettle’ın çeviri teknolojisi, iş dünyasından sosyal etkinliklere kadar geniş bir yelpazede kullanılabilecek pratik ve güçlü bir araç gibi görünüyor.