PDF diye iğrenç bir şey var, bilirsiniz. Aslında PDF iyi de, çevresi kötü. Gerçek olan bu.
PDF’i bir türlü kullanmayı öğrenmeyen bazı öğretim üyeleri vs beni PDF den soğuttu. Öyle bir PDF hazırlıyorlar ki; düzen yok, renk uyumu yok, font uyumu yok, h1/h2/h3 gibi başlık uyumu yok. Daha içerik konumlandırma vs gibi konulara girmiyorum bile.
Ders içerik PDF’inin zeminine gökyüzü görseli koyup, bunun üzerine de Mavi font ile ders içeriği yazanlar var. 🙂 İşte bu ilginç zekaya sahip insanlar yüzüne ne zaman bana bir PDF ulaşsa korkarak açarım. Ama merak etmeyin, AI bunu da çözdü. 🙂
Hem çok sevimli hem de çok korkunç olan bu AI (yapay zeka), bizlere kolaylıklar sunmaya 10X hızıyla devam ediyor. Bu yazımda yine bunlardan biri olan ChatPDF’i tanıtacağım ve neden kullanmanız gerektiğini özetlemeye çalışacağım.
ChatPDF, içinden çıkmayacağınız karmaşıkta ya da uzun PDF dosyalarınız için size “o PDF içeriği özelinde” asistanlık yapıyor.
Örneklerle anlatırsam daha kısa kesebileceğimi düşünüyorum;
Örneğin;
Elinizde bir ders notu bulunan PDF dosyası var. Bu PDF olabildiğince karmaşık veya içinden çıkamayacağınızı düşünüyorsunuz.
Bu PDF dosyasını AI destekli ChatPDF.com’a yüklüyorsunuz, yapay zeka bunu analiz ediyor ve size bu PDF içeriğine dair “asistanlık” imkanı sunmaya başlıyor.
Yani; yüklediğiniz PDF içeriğiyle ilgili sorular sorabiliyor ve cevaplar alabiliyorsunuz. Tabii ki buradaki en önemli kısım, AI sohbet aracı size yüklediğiniz PDF özelinde yanıtlar üretiyor.
Şimdi üniversitenin daha önce bana iletmiş olduğu “Şeker Endüstrisi” konulu ders notunun PDF’ini ChatPDF’e yükledim. Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere;
1 numaralı kısımda yüklediğim ders notu,
2 numaralı kısımda AI’ın PDF’den çıkardığı özet,
3 numaralı alan ise bu ders notu ile ilgili sorular sorabileceğim alan.
“Bu PDF dosyasından 5 adet soru hazırlar mısın?” diye sordum ve bana aşağıda gördüğünüz şekilde 5 adet soru hazırladı. Hazırlanan bu soruların sonlarında “28” “10” “33” gibi sayılar var. Bunlar PDF’deki ilgili alanların bağlantısı. Yani o sorunun PDF’in neresine ait olduğunu gösteriyor.
Örneğin “10” sayısına tıkladım ve beni o soruyu nereden hazırladıysa oraya götürdü.
Aynı zamanda chat alanından ders notuna dair tartışmalar yapabilir veya aklınıza gelen bir soruyu da sorabilirsiniz.
Örneğin “bu ders notunun en önemli teması nedir?” diye sorduğumda da cevabı aşağıdaki gibi üretti.