Blog veya e-ticaret sitelerinizde etiketleri kullanmayı neden bırakmalısınız?
Etiketler çok popüler. Instagram’da, insanların onları bulmasına yardımcı olmak için gönderilerimize etiketler ekleriz. Ancak, WordPress sitenizde etiketleri bu şekilde kullanmak, sıralamalarınız için yıkıcıdır. Birçoğunu kullanmadığınızı düşünseniz bile, bu yazıyı mutlaka okuyun. İçinde, etiketlerin nasıl çalıştığını ve çok fazla kullanmanın neden sıralamalarınıza ciddi şekilde zarar verebileceğini öğreneceksiniz. Son olarak, yanlışlıkla çok fazla etiket kullandıysanız sitenizi nasıl temizleyeceğiniz konusunda bazı ipuçları bulacaksınız.
Bir etiket eklediğinizde WordPress sitenizde ne olur?
Gönderilerinizi kategorilere ayırmak için etiketler kullanılmalıdır. Belirli bir makaleyi, yazdığınız büyük gönderiler yığınında bulmayı kolaylaştırmak için. WordPress’teki etiketler kategoriler gibidir. Her eklediğinizde, WordPress’in yeni bir sayfa oluşturacağını unutmayın: bir etiket sayfası. Aynı etikete sahip tüm makaleler burada gruplandırılacaktır.
Yani WordPress’e eklediğiniz her etiket için sitenize yeni bir sayfa ekliyorsunuz. Ve bu sayfadaki içerik genellikle çok zayıftır. Yalnızca etiketi kullandığınız makalelere bir bağlantı içerir.
Çok fazla etiket eklerseniz Google sıralamanıza ne olur?
Eklediğiniz her etiket, kaçınılmaz olarak Google’ın taraması gereken fazladan bir sayfaya yönlendirir. Bu, web sitenizde gezinmeyi daha zor hale getirecektir. Ve daha da kötüsü, her etiket zayıf bir içerik sayfasına yönlendirir. Google’ın gerçekten sevmediği bir sayfa. Gönderilerden daha fazla etiketiniz varsa, yüksek kaliteli içeriğe sahip olduğunuzdan daha fazla ‘kötü ve yetersiz içerik sayfalarına’ sahip olursunuz. Ve Google zayıf içerikten nefret eder. Çok fazla zayıf içeriğe sahip siteler iyi sıralanmaz. Bu nedenle: çok fazla etiket kullanıyorsanız, sıralamalarınız düşecektir.
Etiketleri bloğunuzda web sitenizde nasıl kullanmalısınız?
Etiketlerinizi bir dolap gibi düşünün ve gönderilerinizi bir giysi parçası olarak düşünün. Elbette, kıyafetlerini bir dolaba koyabileceğini anlıyorsun. Bu mantıklı. Odanıza sahip olduğunuz giysi sayısından daha fazla dolap eklemek mantıklı değil. Sonunda çok fazla yer kaplayan boş dolaplarla karşılaşacaksınız. Asla boş dolaplara sahip olmamalısın. Bu nedenle, yaklaşık 90 gönderiniz varsa, etiket sayısını yaklaşık 30 ile sınırlayın. Etiketinizin gönderi oranını 1:3’ün altında tutmaya çalışın.
Etiketleri neden Instagram için farklı kullanmak istediğinizi anlıyorum. Instagram’da, Instagram gönderilerinde arama yapmak için kullanılırlar, aynı zamanda Instagram’daki diğer milyarlarca kullanıcının gönderilerinde arama yapmak için de kullanılırlar. Gönderinizi belirli bir etiketle ilgili diğer gönderiler grubuna eklediğinizden, bu tür etiketlerden daha fazlasını eklemek mantıklıdır. Ancak web sitenizdeki etiketler yalnızca web sitenizde kullanılır. Instagram’da kullandığınız gibi o etiketleri kullanmak mantıklı değil. Aslında, böyle etiketler kullanırsanız, yayınlarınızın Google’da bulunması daha zor olacaktır.
Peki ya dahili aramam?
Bazı kişiler, gönderilerini sitelerinin dahili araması yoluyla bulabileceklerinden emin olmak için etiketleri kullanır. WordPress’in yerel dahili arama motoru o kadar iyi olmadığı için bu tür bir anlam ifade ediyor. Bu sorunu etiketlerle çözmek çözüm değil. İyi bir dahili site araması kurduğunuzdan emin olmalısınız.
Çok fazla etiket eklediyseniz ne yapmalısınız?
Web sitenize çok sayıda etiket eklediyseniz, bu sayfalardan kurtulmanız gerekir. En iyi şey, bu etiket sayfalarını silmek ve yararlı bir şeye yönlendirmektir. Belirli bir etikette yalnızca bir blog gönderisi varsa, onu o blog gönderisine yönlendirebilirsiniz. Bu, etiket sayfalarının sayısını büyük ölçüde azaltacaktır. Çok sayıda etiketi olan büyük bir siteniz varsa, bu çok fazla iş olacaktır. Ancak sıralamada kalmak (veya sıralamaya başlamak) için onu gerçekten temizlemeniz gerekiyor. Bu etiket sayfalarını silin ve yeniden yönlendirin.
Blog sitenizde veya e-ticaret sitesinde “etiketleri kullanmayı neden bırakmalısınız?” makalesi Yoast SEO kaynakları ile oluşturulmuştur.