Google Search Console (google webmaster) ekranından bloğuma yeni eklediğim makalenin URL denetimini yaptığımda “URL, Google tarafından kullanılabilir, ancak bazı sorunları bulunmaktadır.” şeklinde bir hata mesajı çıktı.
Hatanın detaylarını görüntülediğimde “Sayfa mobilde kullanılamaz. Bu sayfanın mobil cihazda kullanımı zor olabilir.” ifadesi görüntülendiği gibi “neden kullanılamaz?” başlığı altındaki maddelerde aşağıdaki gibiydi;
- Tıklanabilir öğeler birbirine çok yakın
- İçerik, ekrandan geniş
- Metin okunamayacak kadar küçük
Evet, yukarıdaki hata mesajlarından da anlaşılacağı üzeri yine klasik bir CSS sorunuyla karşı karşıyayım. Bloğumun daha hızlı yüklenmesini sağlamak için kullandığım optimizasyon uygulamaları bu hatanın oluşmasını sağlıyor. Birden fazla stil dosyalarını birleştirip sıkıştırdığım için Google URL izleme robotu mobil sürümün bozuk olduğunu sanıyor, aslında mobil cihazlarda sayfa gayet düzgün yükleniyor. Fakat Google bu testi normal mobil cihaz gibi davranarak değil de anlık olarak çektiği için sonradan yüklemeli stil dosyaları test ekranına yüklenmiyor. Bu sonradan yüklenme şeklinde ayarlı olan dosyaları dolayısıyla Google URL test ekranı yok olarak algılıyor ve hata mesajı oluşturuyor.
Sorunu çözmek için neler yaptım?
Nesne Önbelleği özelliği için Litespeed cache eklentisini kullanıyordum ve hemen pasif hale getirdim. Fakat herhangi bir değişiklik olmadı, testte tekrar mobil kullanılabilirlik hatası verdi. Bundan olmadığına hem sevindim hem üzüldüm, sevindim çünkü nesne önbelleği özelliğini kullanmak istiyorum. Eğer bundan olsaydı Litespeed cache eklentisini kaldıracaktım veya tüm ayarları değiştirecektim. Artık kalabilir.
Üzülmemin nedeni ise Litespeed eklentisinden değilse o zaman ikinci kullandığım ve hiç iptal etmek istemeyeceğim cloudflare hesabımdan kaynaklanıyor. Ekstra optimizasyon için cloudflare kullanıyorum ve şimdi bunu pasifleştirip yeniden Google URL testi yapacağım…
3 dakika sonra…
…evet maalesef cloudflare optimizasyonumdan kaynaklanıyormuş. Cloudflare’ı devre dışı bırakıp URL testi yaptığımda makale tüm testlerden başarıyla geçti.
Sonuç
Google Search Console’da başınıza benzer durumlar gelirse bunun temel sebeplerinden biri siteniz için kullandığınız optimizasyon eklentileridir veya manuel olarak yaptığınız optimizasyonlardır. Örneğin; CSS veya JS dosyalarını sıkıştırmak, birleştirmek, gecikmeli yüklemek gibi yaptığınız tanımlamalar bu hatanın oluşmasını sağlar.
Eğer herhangi bir WordPress cache eklentisi yüzüne bu hatayı alıyorsanız o eklentiyi tamamen kaldırmak yerine ayarlarını değiştirmeyi deneyin. Mesela JS’i birleştirme seçeneğini pasifleştirip yeniden Google URL denetimi yapın ve hata raporunun durumunu gözlemleyin. Bunu diğer tüm ayarlarda yineleyin, hatanın hangi ayarın pasifleştirildiğinde kaybolduğunu bulana kadar.
Ek olarak bazen bu hatayı sitenizde hiçbir cache eklentisi kullanmasanız da alabilirsiniz. Bunun nedeni de kullandığınız temanın dahili olarak bulundurduğu CSS, JS ve HTML küçültme özelliğinin aktif olmasından kaynaklanır.