Yazdığımız makale veya haber başlıklarında bazen kendimizi ya da konu içeriğini tam olarak ifade edemeyebiliriz. Bu gibi durumlarda “aynı makalede” SEO (Google) için ayrı, blog sitemizde görünmesi için ayrı başlık kullanmamız gerekebilir.
Daha anlaşılır olmak için makaleye örneklendirmeyle devam edeceğim, fakat öncesinde buna neden ihtiyaç duyarız ya da ihtiyacımız var mı ona bakalım.
Blog sitemizde bir makale yazmaya başladık ama kullanmamız için uygun gördüğümüz başlığın aynı zamanda Google’da bu konuyu arayacak olan kullanıcılar için ise uygun olmadığını fark ettik. İşte bu gibi durumda blog sayfamızda görünecek olan başlığı uygun gördüğümüz şekilde, bu konuyu Google’da arayacak kişiler için ise onlara uygun olacak bir şekilde yazabiliriz.
Örneğin;
Aşağıda görmüş olduğunuz makalenin blog sitemde “WordPress etiket kullanmak zararlı desem?“ başlığıyla görünmesini istiyorum ve o şekilde başlıklandırdım. Bunun, kendim için çeşitli sebepleri olabilir, belki başlığı kısa tutmak istiyorum ya da konseptime bunu yakıştırıyor olabilirim.
Fakat, Google’da hiç kimse bu konuyu “WordPress etiket kullanmak zararlı desem?” şeklinde aramayacaktır. Tam bu noktada kullanıcılara göstermek istediğim, yani onların hangi kelime kombinasyonları ile bu konuyu arayacaklarını tahmin ettiğim başlığı ikincil başlık olarak atıyorum.
Bu ikincil başlık Google’da görünen başlık olacak. Böylece kullanıcıların arama diline göre bir başlık ile yine aynı makaleye ziyaretçi almış olacağım.
Bu makale için ikincil başlık olarak düşündüğüm başlık “WordPress etiket kullanmak zararlı mı?” şeklindedir. Kullanıcıların konuyla ilgili bu şekilde arama yapacaklarını tahmin ettiğim için bunu uygun gördüm.
Peki işe yaradı mı?
Sanırım işe yaradı.
Google’da şu an için “WordPress etiket kullanmak zararlı mı?” aramasında makale birinci sırada çıkarken, blog sitemde ise makale görünmesini istediğim “WordPress etiket kullanmak zararlı desem?” başlığı ile görünüyor.
İkincil başlığı nasıl atabiliriz?
WordPress’in Yoast SEO eklentisi sayesinde kolayca makaleye ikincil bir başlık verebilirsiniz.
WordPress ana makale başlığını blog sitenizde görünmesi gereken başlık olarak, Yoast SEO başlığını ise Google’da arama yapan kullanıcılara görünmesi gereken başlık olarak atabilirsiniz.
Google için uygun gördüğümüz başlığı Yoast SEO’nun “SEO başlığı” kısmına yazıyoruz.
Sitemizde farklı bir başlık görünmesi için ise makalenin “normal başlık alanını” kullanıyoruz
Reklam: Blog Sitesine mi ihtiyacınız var? WeblogStudyo ile aynı gün profesyonel blog sitesi sahibi olun >>