WordPress kullanmaya bu sabah başlamış olsanız bile bu makaledeki yöntemi kullanarak WordPress sitenizi ister başka bir sunucuya (hostinge) isterseniz localhost’a rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Tabii ki sadece taşımak için değil, sitenizin full yedeğini almak içinde kullanabilirsiniz.
Taşımak istediğiniz WordPress sitenizin admin paneline giriş yaparak eklentiler kısmından All-in-One WP Migration eklentisini kurun ve aktif ettin. (Benzer isimde birden fazla eklenti çıkabilir, geliştirici ServMask olanı tercih edin.)
Eklentiyi aktif ettikten sonra paneliniz sol kısmındaki menüler arasında All-in-One WP Migration’ı göreceksiniz. Dışa Aktar‘ı ve açılır listeden Dosya seçeneğini seçmeniz yeterli.
Hepsi bu kadar! Şimdi WordPress sitenizin full yedeği oluşturulacak ve Download butonuyla bilgisayarınıza indirebileceksiniz. Bu işlemler tamamlanana kadar mevcut sayfada kalmanız önerilir.
İndirdiğiniz yedeği daha sonra tekrar kullanmak istediğinizde yine All-in-One WP Migration eklentisine ihtiyacınız olacağını unutmayın. Örneğin indirdiğiniz bu yedeği başka bir yere kurmak istediğinizde takip edeceğiniz adımlar şunlardır;
Öncelikle taşımak istediğiniz alan adına yeni bir WordPress kurun, daha sonra eklentiler kısmından All-in-One WP Migration eklentisini kurun ve İçe Aktar seçeneği ile indirdiğiniz yedeği yeni kurduğunuz siteye yükleyin ve yükleme sırasında ekranda kalın. Yükleme tamamlanınca eklenti size birkaç soru soracak, devam etmek istiyor musunuz vs diye. Bunları onaylayarak devam edin.
Önemli Uyarı: All-in-One WP Migration ile bir yedekleme yapıp bunu daha sonra başka bir siteye yüklerken o sitenin üzerine yazacağını unutmayın! Yani indirdiğiniz yedek tam bir imaj olduğu için bu yedeği nereye yüklerseniz yükleyin, yüklediğiniz yerdeki verilerin üzerine yazar. Sıfırdan bir WordPress kurarak yapılan taşıma işlemleri için mükemmeldir. Zaten kullanımda olan ve içerisi verilerle dolu olan bir sitenin üzerine taşımaya çalışmayın!
WordPress taşıma nasıl yapılır videosu
Taşıma işlemi yukarıda anlattığım gibi çok kolay ve sadece birkaç adımdan ibaret olsa da uygulamalı görmek isteyenler aşağıdaki videoyu izleyebilir.
Hocam birebir aynısını yaptım her şey oluyor gibiyken “Veritabanı geri yükleniyor…” kısmındaki yüzde olan yer %78 de kaldı ve devam etmiyor. Baya bekledim belki devam eder diye. Devam etmeyince sayfayı yeniledim haliyle site taşıma da yarım kaldı olmadı. Öneriniz var mıdır bununla ilgili.
İkinci veya üçüncü defa denediniz mi bilgi vermemişseniz ama olasılıklar şunlar; eklenti veya wordpress’te bekleyen bir güncelleme olabilir. Güncel mi kontrol etmek gerek. Daha sık karşılaşılan durumlardan biri ise kullandığınız hosting in php sürümüdür. Php sürümünde uyumsuzluk olursa paket açılırken ya da veri tabanı işlenirken hata oluşabilir. Örneğin yedek aldığınız web sitesinin hosting php sürümünü 8.1 olduğunu varsayalım, taşıma yapacağınız yeni hostingin php sürümü de 7.8 olursa hata çıkabilir.
…eklemeyi unuttum, ikinci durumdan dolayı sorun çıkmışsa çözüm çok basit. İlk hostingin php sürümü kaç ise taşıyacağınız yeni hostingin sürümünü de aynı değer olarak ayarlarsanız sorun kalmaz. Taşıma sonrası tekrar php sürümünü yükseltebilir veya düşürebilirsiniz yeni sitede. Php sürümün değiştirme yetkiniz yok veya nasıl yapılacağını bilmiyorsanız hosting aldığınız firmadan yardım isteyebilirsiniz.