WordPress otomatik güncelleme nedir?
WordPress ana yazılım için otomatik olarak güvenlik ve ek iyileştirmeler için güncellemeyi siz isteseniz de istemeseniz de gönderiyor. Eğer kullandığınız hostingde bir kısıtlama yoksa bu güncellemeler sizden habersiz bir şekilde yapılır. Bu güncelleler sırasında sunucu bir sorun yaşarsa o zaman başlangıç ekranınızda güncellemenin manuel olarak yapılması gerektiği uyarı çıkar. WordPress’in en güzel özelliklerinden biri bu.
Eklentiler ve temalarınız için ise otomatik güncellemeler varsayılan olarak WordPress yazılımı gibi açık değildir. Eklenti ve temalar siz onay verdiğiniz sürece otomatik güncelleme alır. Bu makaleyi okuyorsanız eklentiler sayfasından her bir eklentinin otomatik güncellemeyi etkinleştir veya pasif bırak butonunun olduğunu biliyorsunuzdur.
WordPress otomatik güncelleme kullanmalı mıyım?
Genellikle ben WordPress otomatik güncellemelerin tema veya eklentilerde kullanılmasını önermiyorum. Özellikle eklentilerde kullanılmaması gerektiği görüşündeyim.
Örneğin 7’den fazla aktif eklenti kullandığınızı varsayalım. Bu eklentilerin otomatik güncellemesi açık olduğunda, yeni sürümü yayınlanan bir eklenti otomatik olarak sizden habersiz güncellenecektir. Bu güncelleme sonrası belki de sitenizde bir sorun oluşacak, fakat siz hangi eklentinin sorun çıkardığını bilemeyeceksiniz. Çünkü hepsinin otomatik güncellemesi açık ve hangisi güncellendikten sonra sorun oluştu anlayamayacaksınız. (Tabii ki WordPress yazılımından veya genel olarak konuya hakim olanlar bunu kolayca anlar, fakat ben kod kısmına uzak olanlar için yazıyorum bunu.)
Eklentilerin otomatik güncellemesi kapalı olursa, panelinize girdiğinizde manuel olarak güncelleme yapacağınızdan, herhangi bir eklentiyi güncellediğinizde eğer sitede bir sorun çıkarsa; “tamam, ben şu eklentiyi güncellemiştim şimdi, sorun bu yüzden çıktı” dersiniz ve hiçbir teknik bilgi gerektirmeden o eklentiyi pasif ederek sorunu girebilirsiniz.
Otomatik güncellemeler bazen sorun çıkarıyor…
Müşterilerimden gelen destek taleplerinin en çoğu “Bu site teknik sorunlar yaşıyor” veya “Sitenizde teknik bir sorun yaşanmaktadır” hata mesajıyla birlikte sitelerinin kapanması hakkında oluyor.
İncelediklerimin büyük bir çoğunluğu bir eklentinin otomatik olarak güncellenmesi ve yeni sürümünün mevcut WordPress yazımıyla veya diğer eklentilerle uyumsuzluk yaşaması ya da otomatik güncelleme sırasında yarım kalması sonucu sitenin hata sayfasına düştüğünü görüyorum.
Hangi durumlarda ya da sitelerde otomatik güncellemeler kullanılabilir
Az sayıda ve bilindik eklentiler kullanan bir site otomatik güncellemeleri aktif edebilir. Örneğin; Yoast, Cache, Jetpack, Akismet spam veya Contact form gibi eklentileri örnek verecek olursak hem az sayıda hem de artık bu saydıklarım WordPress’in organları olmuş durumda. Bunların dışında kullandığınız ihtiyaca yönelik eklentileri her zaman manuel olarak güncellemeniz bence daha doğru olabilir.
Yukarıda bahsettiğim de, genellikle uzun süre terk edilmiş siteler için geçerli. Örneğin bir siteniz vardır, bu blog veya kurumsal bir web sitesi olabilir. Aylarca panele WordPress paneline girme ihtiyacı duymuyorsunuzdur, iste bu durumda eklentiler içinde otomatik güncellemeler açabilirsiniz. En azından eklentilerde bir güvenlik açığı varsa giderilmiş olur.