back to top
Ana SayfaHaber14 Mayıs Seçim Sonuçlarını Kimin Kazanacağını Bu İki Şirket Şimdiden Biliyor

14 Mayıs Seçim Sonuçlarını Kimin Kazanacağını Bu İki Şirket Şimdiden Biliyor

14 Mayıs seçimlerine 9 gün kalırken Meta (Facebook) ve Google gibi şirketler şimdiden seçim sonucunu %85 doğrulukla biliyor. Peki bu kadar yüksek oranla seçimi kimin kazanacağını nereden biliyorlar?

Türkiye’de yaklaşık olarak 65 milyon adet akıllı telefon kullanıldığı tahmin ediliyor. 

2021 yılı itibarıyla Türkiye’de 55 milyon 140 bin akıllı telefon kullanıcısı olduğu belirlendi. Bu sayı, nüfusun yaklaşık yüzde 65’ine denk geliyor. Türkiye, akıllı telefon kullanımında dünyada ilk 15 ülke arasında yer alıyor.

Akıllı telefonlarda kullanılan temel ve en popüler uygulamalar ise bilindiği gibi ücretsiz olarak sunuluyor. Örneğin WhatsApp, çok yüksek maliyetli bir uygulama olmasına rağmen kullanıcılara tamamen ücretsiz olarak sunuluyor. Ücretsiz olmasının ana nedeni ise verilerimizi toplayıp işlemesidir. Yani ücret yerine verilerimizi ve davranış modellerimizi veriyoruz.

Aynı şekilde; Google ürünleri ve Instagram, Facebook gibi diğer Meta ürünleri de buna dahildir. 

Seçim sonucunu şimdiden nasıl biliyor konusu dönecek olursam;

Akıllı telefonlarımızdaki bu şirketlere ait uygulamalarda yapay zeka ve çeşitli algoritmalar kullanıldığı için, kullanıcı davranışlarına ve eğilimlerine bakarak o kişinin kime oy vereceğini büyük olasılıkla tahmin ediyor. 

Peki bunu nasıl yapıyor?

Kısaca ana taslağı özetlemem gerekirse; yapay zeka, kullanıcıların paylaşımlarına, başkalarının paylaştığı paylaşıma verilen tepkiye, arama motorlarında yapılan sorgulara ve daha birçok veriye göre kişilerin kime oy vereceğinin analizini yapabiliyor.

Örneğin;

“A” partisi iyi bir haber paylaştı ve kullanıcı bu habere olumlu bir yorum veya olumluluk belirten bir emoji ile ifade bırakırsa o kullanıcı yapay zeka tarafından “A” partisine yakın olarak kategorize ediliyor.

“B” partisi iyi bir haber paylaştı ve kullanıcı bu habere olumsuzluk içeren bir yorum veya emoji ile ifade bıraktıysa kullanıcının “B” partisine oy veremeyeceği tahmin edilerek kategorize ediliyor.

Yukarıdaki örnekleri basit bir şekilde anlaşılsın diye verdim. Bunları sayısızca çeşitlendirebiliriz. Buradaki ana konu 50 milyonun üzerindeki akıllı telefon kullanıcısının tüm etkileşim ve diğer kullanıcı davranışları yapay zeka ile mükemmel bir şekilde işlenerek yüksek olasılıklı tahminlerin ortaya çıkarılmasını sağlıyor.

İlgili şirketler kendi çıkarları doğrultusunda isterlerse bu verileri dijital pazarlama yöntemiyle kullanıp, kategorize edilen kişiler üzerinde yapay gündem ve algı oluşturarak oylarını değiştirmeye çalışabilirler.

Orhan
Orhanhttp://wphub.com.tr
#YapayZeka #WordPress #Güvenlik #SEO
Hazır haber blog sitesi
- reklam -

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Yayınlar

Hologramlar Üniversite Dersliklerine Geliyor! İşte İlk Üniversite…

Teknoloji zaten hızlı gelişiyordu ama günümüzde AI ve diğer yüksek donanımlı teknolojiler harmanlanmasıyla artık "teknolojinin geneli" eskiye oranla 100X daha hızlı gelişiyor. 18 ay öncesine...

Sinir Bozucu PDF’lere Yapay Zeka Çözümü: ChatPDF

PDF diye iğrenç bir şey var, bilirsiniz. Aslında PDF iyi de, çevresi kötü. Gerçek olan bu. PDF'i bir türlü kullanmayı öğrenmeyen bazı öğretim üyeleri vs...

Yapay Zeka Üniversitede “Öğretim Görevlisi” Olarak İşe Başlıyor

ChatGPT, ASU'da (Arizona State University) öğretim görevlisi rolü oynayacak. Öğrencilerin sorularını yanıtlayacak, ödevlerine yardımcı olacak ve hatta öğrencilerin öğrenme hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak özelleştirilmiş...

Artık 40 Dilde Konuşabileceksiniz: Karşınızda Timekettle X1

Beklenen o an geldi... :) Timekettle X1 ile dil engellerinin zahmetsizce ortadan kalktığı bir dünya geliyor! Kasım ayından beri merakla gelişmelerini takip ettiğim Timekettle X1 nihayet...

Google’ın Yapay Zekası “Bard” Sallamaya Devam Ediyor! Sallama derken… …

O kadar zaman geçmesine rağmen bir türlü iyileşemeyen Bard, halen sallamaya devam ediyor. Bir yapay zekanın en başarısız hali (rakiplerine göre) olan Bard'ı hem...

Okumaya Devam Edin