Yaklaşık 4 ay sonra Weblog Studyo‘nun 10’uncu yılı olacak 🙂 Bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışına sayısız blog ve haber sitesi kurdum, fakat blog sitesindeki resimleri gerekli ölçüde yükleyen site sayısı ise sayabileceğim kadar az 🙂
Yükleyeceğimiz görsellerin ölçüsüne neden dikkat etmeliyiz?
Farkındayım bu zahmetli veya sıkıcı bir iş! Blog da paylaşacağımız her gönderi için istenilen ölçüde görsel hazırlamak pek işimize gelmez. Doğrudan görseli siteye yükleriz ve “ne hali varsa görsün” deriz. Peki blog sitesi ne diyor buna?
Blog sitesinin dili olsaydı eğer;
“Ya güzel kardeşim, tamam sen kafana göre ölçüde resim yüklüyorsun ama ben bunu desteklemiyorum. Beni tasarlayan kişi resim alanlarım için bir değer girmiş. Sadece beni zorunlu bıraktığın için görselleri ziyaretçilere sunuyorum. Ama şunu da unutma, rastgele yüklediğin bu görseller; beni, sunucuyu, ziyaretçilerin cihazını / internet kotasını ve hızı çok etkiliyor.” derdi. Neyse ki dili yok 🙂
Rastgele ölçüde resim yüklersek ne olur?
Bunu yüzeysel olarak yukarıda “bloğun dili” açıkladı. Bir kaç örnekli ekleme yapayım;
Blog sitemizdeki gönderilerin yani tekli makale sayfalarındaki görsel alanlarının belli kapsayıcı ölçüsü vardır. Bu ölçülerin dışına çıkan büyüklükteki resimleri yüklemek makalemizdeki resimlerin daha yüksek kalitede görünmesini sağlamaz. Çünkü kapsayıcı alana tanımlanan bir ölçü vardır ve ancak o kadarını ziyaretçilere gösterir.
Örneğin kişisel bloğumdaki gönderilerin resim kapsayıcı alanı maksimum 748px genişliğinde. Benim buna 850px veya daha yüksek bir ölçüde resim yüklemem bu gönderinin daha kaliteli görünmesini sağlamaz. Kapsayıcı kendisine tanımlı olan ölçüyü alarak geri kalanını yük olarak görür.
Diğer bir konu ise; eğer kullandığım temada yeniden ölçülendirme özelliği varsa, o zaman bir adet yüklediğim resim hostingimde birden fazla kopyayla çoğaltılır.
Yani 850px yükledim ama kapsayıcı 748px’i destekliyorsa yüklediğim resim ikinci bir kopya olarak 748px boyutunda otomatik oluşturulur. Bu da ekstradan inodes sayısı demektir ve çok fazla içeriğe sahip blog sitelerinde ilerleyen zamanlarda sorun çıkarabilir. Aynı zamanda ekstra resim dosyaları hosting kotasını da boşuna işgal etmiş olacaktır.
Blog sitemin hangi ölçüde resim desteklediğini nasıl öğrenirim?
Öncelikle bu bir zorunluluk değildir ve WeblogStudyo hazır blog paketlerinin tamamı tüm ölçülerde resim yüklenmesine izin verir ve bunu kapsayıcının istediği ölçüde yeniden boyutlandırır. Yine de bu durum ekstra resim dosyası kopyalarına neden olur.
Blog sitenizin hangi ölçüde resim desteklediğini öğrenmek için en basit yöntem olarak herhangi bir makalenizi açın ve kapak resminin ekran ölçüsünü alın. Aldığınız ekran ölçüsü sitenizde kullanılan kapsayıcının ölçüsüne denk gelir. Yeni resimlerinizi aldığınız ölçüye göre planlayabilirsiniz.
Daha detaylı bir ölçü almak için Chrome tarayıcısında makalenin kapak resmine sağ tıklayıp “incele” diyerek açılan konsoldan birebir net ölçüyü alabilirsiniz.
Son söz
Bazı istisna blog siteleri de vardır. Resim kapsayıcısı 800px olabilir ama bloğun kullanıcısı galeri şeklinde (pop-up / litebox) açılan dev resimlere ihtiyaç duyuyorsa o zaman kapsayıcı ölçüsü dikkate alınmadan yüksek boyutlarda resimler yüklenebilir. Çünkü bu durumda bir ihtiyaçtır. Örneğin fotoğrafçılık ve seyahat blogları.
Çok fazla içerik eklemeyecek bloglarda bunu dikkate almayabilir. Örneğin 500’den az içeriğiniz varsa çok sorun olmayabilir. 500 den fazla içeriğe sahipseniz ve düzenli olarak içerik sayınız artmaya devam ediyorsa önlem almanız önerilir. 500 adet makale yayımladınız ve hepsine bir adet ölçüsüz resim yüklediniz diyelim. Sizin 500 adet bildiğiniz resim sayısı sunucuda aslında 1500 veya 3000 adet civarıdır kopyalarla. Hatta daha gelişmiş blog paketlerinde 10 civarı yeniden ölçülendirme vardır, bu durumda yüklediğiniz her bir resmi 10 ile çarpmanız gerekir.