Blog yazımı kopyalayan oldu mu? diye merak ettiğiniz oluyor mu? Daha kaba bir tabirle yazılarımızı çalan kişileri veya siteleri bulmak istiyorsak bunun için güzel bir servis var.
Copyscape aracı sizin yazınızı kopyalayıp kendi sitesine ekleyenleri adresleriyle birlikte bularak karşınıza liste halinde çıkarıyor. Fakat Yazılarınızı kopyalayıp kendi sitesinde yayımlayan kişi eğer yazınızda çok fazla değişiklik yaptıysa doğal olarak sistem bunu bulamıyor. Botlarla içerik toplayıp kendi sitesine ekleyen veya birebir aynısını kopyalayıp yapıştıranları bulmak için birebir.
copyscape.com sitesine girip kutucuğa incelemek istediğimiz kendi makalemizin linki yapıştırıp enter diyoruz. Tarama sonrası karşımıza bizim makalemizle eşleşen diğer siteler çıkıyor. Tabii ki yazımız başka bir sitede yayımlandıysa.
Örneklerle bakalım;
Test etmek için şu cümlenin yer aldığı “Web sitenizde kritik bir hata oluştu. Lütfen talimatlar için site yöneticisi e-postası gelen kutunuzu kontrol edin.” bir makale linkimi copyscape.com kutucuğa yapıştırdım ve taradım. Bu cümleyi kullanma nedenim ise, WordPress’te en çok alınan hata mesajıdır, bu yüzden hemen hemen her web bilgileri yayımlayan blog sitesinde olan bir cümle.
Karşıma çıkan sonuçlar ise şöyle oldu;
Yukarıda görüldüğü gibi aynı cümleye sahip tüm siteleri buldu.
Şimdi de başka bir makalenin taramasını yapalım;
Bu kez de “En İyi WordPress WooCommerce Ürün Karşılaştırma Eklentileri” başlıklı bir yazımı tarattım ve aşağıdaki sonuç ortaya çıktı. Yani hiçbir kopyası internette yok.
Sizlerde bu şekilde kopyalanmış mı diye merak ettiğiniz makalenizi kontrol edebilirsiniz.