back to top
Ana SayfaBlogGüvenlik Tehdidi: Google uygulamasına virüs bulaşmış olabilir

Güvenlik Tehdidi: Google uygulamasına virüs bulaşmış olabilir

Güvenlik Tehdidi: Google uygulamasına virüs bulaşmış olabilir. Derhal kaldırmanız tavsiye edilir. (TrojanSMS-PA)

Bugün Huawei marka telefonda tıpkı yukarıdaki gibi bir uyarı mesajı çıkmaya başladı. Sadece Google uygulamasını açınca “virüs bulaşmış olabilir” uyarısı geliyor. Bu uyarı Google’ın diğer tarayıcısında yok, sadece hızlı tarayıcı uygulamasında var.

Aktif olarak kullanmadığım bir telefon olduğu için, kullanıcı taraflı bir virüs bulaşma olasılığı yok. Telefonda bilinmeyen uygulama da yok zaten. Hatta sadece kendi varsayılan uygulamaları ve birkaç banka uygulaması ile fazladan Google Family uygulaması bulunuyor.

Yani özetle bu virüsün, Google’ın uygulamaları otomatik olarak güncellemesiyle geldiğini düşünüyorum.

Güvenlik Tehdidi Google uygulamasına virüs bulaşmış olabilir
Güvenlik Tehdidi Google uygulamasına virüs bulaşmış olabilir

Google uygulamasını kaldırmak

Android telefonlar bildiğim kadarıyla Google uygulamaları kaldırılamıyor. Yukarıda çıkan uyarıda bulunan “KALDIR” butonu da doğal olarak işe yaramıyor.

Telefon Avast tarafından güvenlik taraması yapıyor. Ya Avast ya da Optimizer yanlış alarm veriyor olabilir.

Avast’ın veri tabanında bulunan zararlı dosya isim tanımlamalarından biri, Google tarayıcısının son güncellemesindeki isimlerle eşleşiyorsa virüs uyarısı çıkabilir.

Telefonu fabrika ayarlarına döndürmek sorunu çözer mi?

Büyük olasılıkla hayır.

Yine de denemek isteyen deneyebilir. Fakat fabrika ayarları sonrası aynı sürümdeki Google uygulaması telefonunuza yeniden güncelleneceği için aynı uyarı almanıza sebep olabilir. Ama bunun yerine uygulama verilerini sıfırlamak denenebilir.

Android telefonlarda bulunan uygulamalar ve cihaz aynı zamanda Play Protect tarafından da korunuyor. Yani telefonda Avast olmasa da Play Protect hem uygulamaları hem de cihazı zararlı yazılımlara karşı düzenli olarak tarıyor.

Telefonda Play Protect tarafından herhangi bir zararlı yazılım olmadığı görülüyor. Avast ise “Güvenlik Tehdidi: Google uygulamasına virüs bulaşmış olabilir. Derhal kaldırmanız tavsiye edilir.” mesajını vermeye devam ediyor.

Sonuç olarak, bu virüs uyarısı çıkıyor olsa da telefonda herhangi bir virüs olduğunu düşünmüyorum. Birazdan telefonu bilgisayara bağlayarak lisanslı bir yazılım ile derinlemesine tarama başlatacağım. Yine de olumsuz bir sonuç çıkacağı sanmıyorum.

Sorun nasıl çözülecek?

Sorunun kendi kendine bir sonraki Google tarayıcı güncellemesiyle çözüleceğini tahmin ediyorum. Yeni bir güncelleme almadan telefonu fabrika ayarlarına vs sıfırlamak mantıklı değil. Bunları kendim için söylüyorum. 🙂 Sizin de başınıza şu an böyle bir şey geldiyse farklı kaynakları araştırarak çeşitli aksiyonlar almakta özgürsünüz. Ben beklemeyi tercih ediyorum. Hatta bunun yanlış bir alarm olduğunu ve ortada bir virüsün olmadığını düşünüyorum. Optimizer muhtemelen yanlış anlamadan dolayı tetiklendi. Sırf bu yüzden fabrika ayarlarına dönmeyi göze alamam şimdilik.


Ekleme:

  • Google durumdan haberdarmış. (1 Kasım)

Sorun çözüldü

Bu mesajı sonradan ekliyorum. Yukarıda ki yazıyı uzun bir şekilde yazdığım için silmek istemedim.

Ayarlar > Uygulamalar > Optimizer > Depolama kısmından VERİLERİ SİL yaptıktan sonra telefonu yeniden başlattım. Daha sonra virüslü olduğu belirtilen Google uygulamasını açtığımda herhangi bir uyarı çıkmadı. Özet ortada bir virüs yokmuş, sadece yanlış bir alarm.

Orhan
Orhanhttp://wphub.com.tr
#YapayZeka #WordPress #Güvenlik #SEO
Hazır haber blog sitesi
- reklam -

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Yayınlar

Türkiye’de Ehliyet (CE) Sahibi Olmanın “İlginç Maliyeti”: Beyin yakan düzenek

2024 Yılında Türkiye'de C ve CE ehliyet (sürücü belgesi) sahibi olmanın maliyeti sadece bana anormal geliyor olamaz diye düşünüyorum. İsmini tam hatırlayamadım; haraç mı...

WordPress.Com Bağlantı Sorunu: Zaman aşımına uğruyor ya da geç bağlanıyor

Jetpack veya WordPress.Com'u doğrudan ilgilendiren ve onun sunucusundan bir API etkileşimi sağladığınız özellikler varsa, bunların WordPress yazılımınızda geç yüklendiğini veya hiç yüklenmediğini görebilirsiniz. Bu...

Hologramlar Üniversite Dersliklerine Geliyor! İşte İlk Üniversite…

Teknoloji zaten hızlı gelişiyordu ama günümüzde AI ve diğer yüksek donanımlı teknolojiler harmanlanmasıyla artık "teknolojinin geneli" eskiye oranla 100X daha hızlı gelişiyor. 18 ay öncesine...

Sinir Bozucu PDF’lere Yapay Zeka Çözümü: ChatPDF

PDF diye iğrenç bir şey var, bilirsiniz. Aslında PDF iyi de, çevresi kötü. Gerçek olan bu. PDF'i bir türlü kullanmayı öğrenmeyen bazı öğretim üyeleri vs...

Artık 40 Dilde Konuşabileceksiniz: Karşınızda Timekettle X1

Beklenen o an geldi... :) Timekettle X1 ile dil engellerinin zahmetsizce ortadan kalktığı bir dünya geliyor! Kasım ayından beri merakla gelişmelerini takip ettiğim Timekettle X1 nihayet...

Okumaya Devam Edin