back to top
Ana SayfaBlogChatGPT vs. Google Bard: Kendi deneyimim, biri iyi biri kötü.

ChatGPT vs. Google Bard: Kendi deneyimim, biri iyi biri kötü.

ChatGPT vs. Google Bard kıyaslamasını, 19 Aralık 2023 tarihine kadar olan gelişimleriyle yapıyor olduğumun notu düşmek isterim öncelikle.


Bu bloğu olabildiğince kısa tutacağım. Her iki yapay zeka aracını da çıktıkları ilk günden itibaren kullanan biri olarak, normal son kullanıcı gözünden basit bir şekilde değerlendireceğim.

Aslında hem ChatGPT hem de Bard API’sini kullanarak niş alanlar için uygulamalar geliştiriyorum, daha önce yaklaşık 30 civarı farklı özellik sunan uygulamamı 3 ay boyunca wphub.com.tr/ai sayfasından ücretsiz denemeye açmıştım. Fakat bu yazıda değinmek istediğim nokta, işin bu kısmından bağımsız, normal bir kullanıcıya ChatGPT ve Bard’ın sunumlarıyla ilgili olacak.


Aralarından herhangi birine ekstra bir sempati beslemiyorum ama Google Bard şu an için tam bir fiyasko. Tabii ki ChatGPT‘ye göre. (ve bence)

Bard, bana göre gerçek bir yapay zeka gibi davranmıyor. Daha çok bir papağan gibi!

Bard, kendisini ve bilgileri o kadar çok tekrara düşüyor ki, “kuru kalabalık” dışında bir katkı sağlamıyor. Tüm çabasını gereksiz bilgi tekrarından oluşan metin yığını için harcıyor.

Örneğin Bard, bir konu üzerinde çalışırken, sonuç üretmek için Google aracılığıyla internetten bilgi topluyor ve bu bilgileri yapay zekası aracılığıyla anlamlı cümlelere çevirmeye çalışıyor. Buraya kadar tamam, yapması gereken şey. Fakat; internetten bulduğu o bilgileri bir yapay zekaymış gibi harmanlamakta çok başarılı değil. Topladığı cümleleri/kelimeleri/bilgileri bir birine anlam kazanacak şekilde ulama yapıyor ve bana veriyor. Aslında olması gereken şey ise, ulamadan daha fazlasını yapmasını gerektiği. Bulduğu o bilgilerden;

  • Yeni anlamlar çıkarması,
  • onların alternatiflerini üretmesi,
  • alternatifler üzerinden var sayımlı yeni senaryolar çıkarması,
  • bu yeni senaryoları da “bir insanmış” gibi analiz etmesi ve reelde karşılığının olup olmadığını ölçmesi gerekiyor. (bunlar en temel yapay zeka yaklaşımları)

Sadece internette var olan bilgileri toplayıp, bunlardan akışı güzel bir cümle oluşturup bize vermesi yeterli değil. Bu da mükemmel bir özellik ve hizmet ama “olağanüstü” değil. Bizim yapay zekadan beklentimiz “olağanüstü” yaklaşımlar.

Örneğin;

Bard’dan bir konunun çözümlemesinin (yorumlama, fikir yürütme) yapmasını istedim.

Cümleyi verdim; bana 10 paragraftan oluşan 250 kelime ve 2227 karakterlik bir cevap verdi. Bunun 5 paragraf, 111 kelime ve 945 karakteri tamamen kendini tekrarlamasından oluşuyor. Sunduğu çözüm ise aslında 75 kelime, 3 paragraf ve 680 karakterden oluşuyor. Gerisi tamamen cümlelerin yerlerinin değiştirilmesi ve yeni bir şeymiş gibi sunulmasından oluşan kalabalık.

Bu kadar net sayı vermemin nedeni, daha iyi anlatabilmek içindir. Hesaplamayı ise daha önce hazırladığım buradaki Kelime ve Karakter Sayacı‘ndan yaptım. Burada en sık kullanılan kelimelere kadar görmek mümkün. Mesela Bard’ın verdiği o kısacık cevapta, 11 kez “sitenizin” ve 10-ar kez de “google” ile “için” kelimesi geçiyordu. Sadece buradan bile kendini tekrarlayan ve aslında yeteri kadar içerik üretemeyen bir yapay zeka olduğunu anlamak mümkün.

ChatGPT’ye geçelim;

Yukarıda kasıtlı olarak Google Bard’ı kötülemişim gibi oldu biraz. 🙂 Ama kesinlikle öyle bir durum yok. Burada amacım, son kullanıcının aldığı yanıtların yeterlilik derecesini anlatmaya çalışmak…

Yukarıda Bard için anlattığım veya uyguladığım şeyleri, ChatGPT daha iyi sonuçlandırdı her zaman.

Örneğin ChatGPT de daha gerçekçi bir yapay zeka olduğunu anlıyorsunuz. Sadece internetten aldığı verileri Bard gibi “anlamlı cümle öbekleri” oluşturup vermek yerine, daha tutarlı işlenmiş ve olasılıkların hesaplandığı bir sonuç alıyorsunuz. Ya da daha fazla doğaçlama var diyelim.

Bard’da bir istek oluşturmak istediğinizde aldığınız geri dönüş verisinin bir robot tarafından üretildiği belliyken, ChatGPT’de çok daha doğal ve tekrara düşmemiş daha orijinal bir yanıt aldığınızı görebiliyorsunuz.

Özetle, Bard internetten veri toplayıp onları hızlıca dizen ve size sunan bir algoritma robotu gibiyken, ChatGPT aynı verileri toplayıp onlardan hızlıca yeni anlamlar üreten bir yapay zekalı robot gibi davranıyor. Dolayısıyla ChatGPT daha doğal bir işleme metoduna sahip.


NOT: Yukarıda anlattığım şeyler tamamen kendi görüşüm ve 19 Aralık 2023 tarihine kadar olan gelişim sürecini kapsar. Belki de bir ay sonra Bard daha tatminkar bir işlemeye geçecek. Bu yüzden tarih belirtme ihtiyacı duydum.

Orhan
Orhanhttp://wphub.com.tr
#YapayZeka #WordPress #Güvenlik #SEO
Hazır haber blog sitesi
- reklam -

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Yayınlar

Hologramlar Üniversite Dersliklerine Geliyor! İşte İlk Üniversite…

Teknoloji zaten hızlı gelişiyordu ama günümüzde AI ve diğer yüksek donanımlı teknolojiler harmanlanmasıyla artık "teknolojinin geneli" eskiye oranla 100X daha hızlı gelişiyor. 18 ay öncesine...

Sinir Bozucu PDF’lere Yapay Zeka Çözümü: ChatPDF

PDF diye iğrenç bir şey var, bilirsiniz. Aslında PDF iyi de, çevresi kötü. Gerçek olan bu. PDF'i bir türlü kullanmayı öğrenmeyen bazı öğretim üyeleri vs...

Yapay Zeka Üniversitede “Öğretim Görevlisi” Olarak İşe Başlıyor

ChatGPT, ASU'da (Arizona State University) öğretim görevlisi rolü oynayacak. Öğrencilerin sorularını yanıtlayacak, ödevlerine yardımcı olacak ve hatta öğrencilerin öğrenme hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak özelleştirilmiş...

Artık 40 Dilde Konuşabileceksiniz: Karşınızda Timekettle X1

Beklenen o an geldi... :) Timekettle X1 ile dil engellerinin zahmetsizce ortadan kalktığı bir dünya geliyor! Kasım ayından beri merakla gelişmelerini takip ettiğim Timekettle X1 nihayet...

Google’ın Yapay Zekası “Bard” Sallamaya Devam Ediyor! Sallama derken… …

O kadar zaman geçmesine rağmen bir türlü iyileşemeyen Bard, halen sallamaya devam ediyor. Bir yapay zekanın en başarısız hali (rakiplerine göre) olan Bard'ı hem...

Son Yorumlar

Okumaya Devam Edin