İki yıldır aklımda olan bir konuydu ama erindiğim için bir türlü araştırmamıştım. Nihayet bugün araştırma fırsatı buldum. 🙂
Merak ettiğim şey “hızlı şarj cihazı kullanarak doldurduğum bataryalar (powerbank, telefon vs), normal şarj cihazıyla doldurduğuma göre daha çabuk biter mi?” idi.
Bu soruyu kendi kendime sorma nedenim, kullandığım 20000 mAh değerindeki powerbank’in artık daha az sayıda dolum yapıyor olmasıydı. Yani eskiden aynı telefonu 5 kez full doldurabilirken kısa bir süre sonra bu sayı 3’e düştü. Bu kadar kısa sürede düşüş mantıklı gelmediği için tekrar eskiden kullandığım ve hızlı şarj özelliği olamayan bir şarj cihazı ile dolum yaptım. Yaklaşık 1 günde dolsa da, tekrar eski sayısınca dolum yapmaya başladı. Doğal olarak suçu hızlı şarj cihazına attım.
O zaman yüzeysel olarak Google’da bununla ilgili arama yapsam da net bilgilere ulaşamadım. Hızlı şarj ile dolan powerbank cihazlarının “daha kısa sürede biteceğine” dair kesin veya kanıtlanmış bir bilgi yok sayılır.
Halen böyle bir kesin bilgi olmasa da daha iyi bir kaynaktan edindiğim bilgilere göre; “hızlı şarj cihazları, pili daha yüksek bir akımla şarj ettiği için” pilin ömrünü önemli ölçüde etkiliyormuş.
Durum böyle olduğu halde halen “hızlı şarj cihazlarının pil ömrünü nasıl etkilediğine dair araştırmalar çelişkili sonuçlar” vermeye de devam ediyormuş.
Bazı araştırmalar, hızlı şarj cihazlarının pil ömrünü önemli ölçüde azalttığını gösterirken, bazı araştırmalar ise hızlı şarj cihazlarının pil ömrü üzerinde çok az veya hiç etkisi olmadığını gösteriyormuş.
Gel de çık işin içinden yani 🙂
Fakat yine de, pil ömrünü korumak için bazı önlemler ortaya çıkarılmış. Bunların başında ise hızlı şarj cihazının yalnızca gerekli olduğu durumlarda kullanılması gerektiği belirtiliyor. Diğer iki öneri ise aşağıdaki gibi;
- Hızlı şarj cihazını yalnızca gerektiğinde kullanın.
- Batarya %80’den fazla şarj edilmediğinden emin olun.
- Batarya %20’nin altına düştüğünde şarj edin.
Özetle, normal şarj cihazları daha düşük akım kullandığı için sağlıklı olan yöntemmiş, fakat aceleniz varsa hızlı şarj cihazını da kullanmaktan çekinmeyin. 🙂
Not: Tüm bu durumların geçerli olmasında tabii ki çokça değişkenler ve etkenler (pilin durumu, yorgunluk seviyesi, ne kadar süredir kullanıldığı, kullanım sırasında ne derece ısı veya soğuğa maruz kaldığı vs) vardır. Yukarıda bahsedilenler genel bir değerlendirmedir.