Meta, ChatGPT’ye rakip olabilecek bir yapay zeka dil modelini tanıttı. ‘Massively Multilingual Speech’ (MMS) adını verdikleri bu dil projesi, 4 binden fazla konuşulan dili tanıyabilen ve bin 100’den fazla dilde konuşma üretebilen bir model geliştirdi.
Meta, dil çeşitliliğini korumayı ve araştırmacıları yapay zeka modellerini geliştirmeye teşvik etmeyi amaçlayan açık kaynaklı bir proje yayınladı. Şirket, modellerini ve kodlarını herkese açık bir şekilde paylaşarak diğer araştırmacıların çalışmalarını geliştirmelerine imkan tanıyor.
Meta’nın yapay zeka tabanlı aracı, konuşmaları tanıyarak çeşitli dillerde (1.100’den fazla dilde) metinden konuşmaya kadar içerik üretebiliyor. Bu tür dil modelleri genellikle binlerce saatlik ses eğitimleriyle birlikte kullanılan transkripsiyon etiketlerine dayanır. Ancak, Meta’nın vurguladığı gibi, sanayileşmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılmayan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan diller için bu tür veriler mevcut değildir.
Meta, ses verilerini toplamak için dini metinlerin çevirilmiş ses kayıtlarını kullandı. Bu şekilde, birçok farklı dile çevrilen dini metinlerin ses kayıtları elde edildi. Meta’nın araştırmacıları, bu dini kayıtları kullanarak modeli 4 binden fazla dile kadar genişletti. Ayrıca, modelin erkek ve kadın sesleri arasında aynı başarıyı gösterdiğini belirtiyorlar, bu da dinsel kayıtların çoğunun erkek konuşmacılar tarafından okunmasına rağmen cinsiyet önyargısı oluşmadığını gösteriyor.
Meta, yeni yapay zeka dil modelinin mükemmel olmadığını ve metinden konuşmaya dönüştürme modelinin belirli kelimeleri veya cümleleri yanlış yazma riski taşıdığını belirtiyor. Bu nedenle kullanıcıları dikkatli olmaları konusunda uyarıyorlar.