Bana sormazsınız biliyorum ama soracak olursanız ben “ihtiyacınız yoksa WordPress JetPack eklentisini kullanmayın” önerisinde bulunurdum. 🙂
JetPack eklentisinde bir birinden güzel özelliklerin olduğu konusunda ben de sizinle aynı fikirdeyim. Örneğin; Jetpack İstatistikleri, kullanım dışı kalma izleme, deneme yanılma koruması, paylaşım düğmeleri, yorumlar formu veya site haritaları başlıca ön plana çıkan özelliklerinden.
Fakat bu saydığım özelliklere gerçekten ihtiyacınız var mı? Mesela Google Analytics kullanıyorsanız JetPack istatistik kullanmanız gerekir mi, ya da uptimerobot.com gibi harici mükemmel bir site izleme hizmet varken JetPack kullanım dışı kalma özelliğini kullanmaya gerek var mı, temanızın zaten paylaşım düğmeleri vardır JetPack paylaşım düğmeleri kullanmaya gerek var mı, mutlaka bir SEO aracı kullanıyorsunuzdur ve onun sitemap özelliği varken JetPack sitemap kullanmak gerekir mi? Bunları bu şekilde uzatmak mümkün. Unutmayalım ki JetPack özelliklerini kullanmak kendi veri tabanımızda yer işgal edecektir, veri tabanımızın daha fazla çalışmasını sağlayacaktır. Bahsettiğim alternatifler ise harici hizmet olduğu için veri tabanımızı işgal etmeyecek ve daha sağlıklı hizmetlerdir.
Tabii ki JetPack’in ücretsiz sürümünden bahsediyorum. WordPress JetPack eklentisinin ücretsiz sürümü kullanıyorsanız muhtemelen ucuz/paylaşımlı bir hosting kullanıyorsunuzdur aynı zamanda. Tıpkı benim gibi 🙂
WordPress Jetpack eklentisinin ücretli versiyonunda daha fazla ve işe yarar özellikler var ama tahmin edebileceğini gibi çok yüksek fiyat çıkıyor Türkiye’de. Örneğin bir Jetpack Boost paketi almış olsam yıllık 3.500 TL gibi bir fiyat ödemem gerekecek. İlk yıl kampanya fiyatları sizi aldatmasın, şu an ilk yıl ödemesi 2.880 TL olarak görünüyor fakat sonraki yıllarda yenileme ücreti 3.600 TL’nin üzerinde olacak. Tabii ki döviz artışlarını da dikkate almamız gerek.
JetPack’in tüm özelliklerine yıllık 8.400 TL’ye erişebileceğiniz gibi;
İsterseniz sadece ihtiyacınız olan özellikleri de ayrı ayrı alarak maliyeti düşürebiliyorsunuz. Örneğin sadece VideoPress özelliğine ihtiyacınız varsa yıllık 1.800 lira gibi bir ücrete doğrudan onu da alabiliyorsunuz. Aşağıdaki tabloda detaylar mevcut.
Yukarıdaki paragraftan da anlaşılacağı üzere buna değer bir projemiz yoksa ücretli JetPack bizim için gerekli değil. JetPack’in ücretsiz olarak sunduğu özelliklerin çoğu da ya gereksiz ya da harici alternatifleri olduğu için sitemizi JetPack Free ile yormaya pek gerek yok. Tabii yine de ihtiyacınız varsa, olmazsa olmaz ise kullanabilirsiniz.
JetPack’in ücretsiz sunduğu özellikler listesine panelinizden doğrudan erişemiyorsanız listeyi şurada anlattığım yöntem ile görüntüleyebilirsiniz: WordPress Jetpack’in tüm ayarlarını tek sayfada göstermek
WordPress JetPack’in dezavantajları
JetPack’in en büyük dezavantajlarından biri kendi başına çalışamıyor olması. JetPack’in çalışabilmesi için bir wordpress.com hesabı oluşturmanız ve sitenizi bu hesap ile ilişkilendirmeniz gerekir. Bu da aynı zamanda sitenizin neredeyse tüm yönetimini ikincil bir erişime açmış olmanız demektir. Kendi sitenizin giriş güvenliğini yeterince almış olsanız bile, eğer wordpress.com’da bulunan hesabınızın güvenliği yeterli değilse o zaman sizin ana sitenizde güvende değil demektir. wordpress.com üzerinden ana siteniz üzerinde birçok değişiklik yapılabileceğini ve neredeyse sınırsız müdahale edilebileceğini unutmayın. Bu benim için büyük bir güvenlik sorunudur.
Tamam wordpress.com gibi devasa bir oluşumun dört dörtlük bir sunucu kullandığına benimde şüphem yok. Ama neden web sitemizi wordpress.com sunucularının çalışma şartlarına bırakmak zorunda kalalım ki.
Haber sitesi, blog vb sitelerini kurduğum müşterilerimden gelen en çok şikayetlerden biri de “yorum alanının bazı durumlarda çalışmaması” yönündeydi. Örneğin kişinin teknoloji haberleri yapan bloğuna girip bir makaleye yorum yapmak istediğinizde yorum formu açılmıyor. Çünkü bu kişi bloğunda JetPack yorum modülünü aktif etmiş. wordpress.com sunucusu o an hizmet dışı kaldıysa doğal olarak bu kişinin de yorum formu çalışmıyor. Çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi JetPack kullanmak ikincil bir (wp.com) siteye muhtaç kalmaktır aynı zamanda.
JetPack sunucularının bazı IP’leri bazı lokasyonlarda ya da hizmet sağlayıcılarda engelli olabiliyor nadiren olsa da. Örneğin bir VPN ya da online proxy kullanarak sitenize girmeye çalışan kişiler sitenize girebilir fakat JetPack ile sitenizde kullandığınız yorumlar vs gibi özellik alanlarını çalıştıramaz bu durumda.
WordPress JetPack’in avantajları
WordPress konusunda acemiyseniz ve fazla önem vermediğiniz bir bloğunuz varsa, belli başlı gereksinimlere tek eklenti ile ulaşmak için idealdir. Bunlar neler olabilir; istatistikler, sosyal paylaşım butonları, gömülü kodlar, temanız desteklemiyorsa benzer makaleler, seo aracı kullanmıyorsanız site haritaları vs gibi basit özelliklere tek bir eklenti ile sahip olabilirsiniz. Fakat profesyonel veya en azından daha sağlıklı bir blog sitesine sahip olma yolunda olan biriyseniz bu saydıklarımı harici olarak sağlamış olmanız gerekir. Bu durumda da JetPack’e gerek kalmamış demektir.
Lütfen yanlışlarımı düzeltin 🙂
Herkese selamlar. Jetpack bana sadece Facebook Twitter tumblr gibi yerlerde otomatik paylaşım için gerekiyordu. Ücretli hale getirdiler ve hala ücretli sanırım bu özelliği? Alternatifi var mıdır? Ben bir türlü bu sorunu çözemedim. Jetpack ile çok iyi çalışıyordu.
Merhaba, daha önce araştırmıştım ama Jetpack iyi ve güvenilir olanını bulamamıştım. Diğer bulduklarım paylaşım sırasında kendi reklamını vs de ekliyordu, bazılarının da güvenlik sorunu vardı. Reklamsız olanlar da yine ücretli.
Bu alanda wordpress için en iyi olan Jetpack içinde bulunandır. Buffer vs gibi servislerde var ama ücretli olabilir.
Blog2Social’i araştırıp denemeye çalışın. Daha önceleri benzer alanda iyiydi, ücretsiz versiyonu da olabilir.
!!! Not: Bu makalenin yazıldığı zamanlarda Jetpack eklentisini biraz yük olarak görüyordum. Fakat şu an bir eklentinin de ötesine geçerek yeni özellikler ve hafiflik bakımından kendisini çok fazla geliştirdi.
Yapay zeka desteğiyle de önümüzdeki günlerde daha fazla ilgi görecektir.
Örneğin 2020’de de paylaşımlı hostinglerde kurulu olan sitelerde Jetpack çalıştırmak siteyi %30 civarı yavaşlatıyordu. Yani her geçen gün iyileşeceğini ve bu makalenin gerçek dışı kalabileceğini unutmamamız lazım.
Jetpacki ücretli kullanacak halimiz yok. Ben memnunum açıkçası. Tek sorun son zamanlarda sürekli satış yapmaya çalışması can sıkıcı. Android marketteki ücretsiz uygulamalar gibi ne zaman panele girsem yedekleme satın şunu satın al diye sıkıyor adamı.