back to top
Ana SayfaBlogMotorin ve Benzin Fiyatlarının Artış Nedeni Karbon Vergisi Mi?

Motorin ve Benzin Fiyatlarının Artış Nedeni Karbon Vergisi Mi?

Bugün itibariyle Türkiye’de motorinin (mazot) litre fiyatı 41 TL, Benzinin litre fiyatı ise 39,50 TL.

İnsanların büyük bir çoğunluğu bu fiyatlara inanamadığı için, son zamanlarda “motorin ve benzin fiyatlarına gizli karbon vergisi mi eklendi?” gibi yorumlar görüyor olabilirsiniz.

Daha önceki “Karbon Vergisi Hangi Ülkelerde Var?” başlıklı yazıda 46 ülkede uygulanan karbon vergisinden ve Türkiye’de karbon vergisinin son durumundan bahsetmiştim.

Konumuza dönecek ve sorumuzu yeniden hatırlayacak olursak;

Motorin ve Benzin fiyatlarında karbon vergisi mi var?

Kısacası Hayır.

Türkiye’deki şu an ki mazot ve benzin fiyatlarının yüksek olmasının ana nedeni “şimdilik” karbon vergisine bağlı değil.

Şimdilik bağlı değil, çünkü burada da bahsettiğim gibi Türkiye’nin 2016 yılında imzaladığı Paris İklim Anlaşmasına göre, “2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını %21 oranında azaltma taahhüdü” bulunuyor.

Bazı ülkelerde yakıt içeriğinde bulunan karbon oranına göre vergilendirme bulunuyor ve elektrikli araçlara geçilmesi teşvik ediliyor.

Eğer Türkiye’de ki motorin fiyatına yüksek oranda (%20 gibi) karbon vergisi dahil edilmiş olsaydı, bugün 50 litrelik deposu olan bir aracı 2050 TL yerine 2460 TL’ye doldurabilirdik.

Fakat genel olarak “benzinde litre başına 0,06 TL, motorinde litre başına 0,07 TL olarak belirlen bir vergilendirme de söz konusu.Bizim burada bahsettiğimiz ise “motorin fiyatlarını alınamayacak seviyeye çıkartan bir verginin dahil edilip edilmemesi. Yani %20 gibi. 0,07 TL değil de +8 TL gibi.”

Akaryakıt fiyatlarındaki artışa neden olan başlıca faktörler

  • Dünya çapında artan enerji fiyatları: Rusya-Ukrayna savaşı, küresel enerji piyasalarını altüst etti ve petrol ve doğal gaz fiyatlarında önemli artışlara neden oldu. Bu durum, Türkiye gibi ithalatçı ülkelerde akaryakıt fiyatlarına da yansıdı.
  • Döviz kurlarındaki artış: Türkiye’de döviz kurları, son aylarda önemli ölçüde arttı. Bu durum, ithal edilen akaryakıtın maliyetini artırarak fiyatların yükselmesine neden oldu.
  • Devletin akaryakıt üzerindeki vergileri: Türkiye’de akaryakıt, yüksek vergilere tabidir. Bu vergiler, akaryakıt fiyatlarının önemli bir kısmını oluşturur.

Özetle, motorin ve benzin fiyatlarındaki artışın ana nedeni karbon vergisi değil. Akaryakıt fiyatlarındaki artışa, dünya çapında artan enerji fiyatları, döviz kurlarındaki artış ve devletin akaryakıt üzerindeki vergileri gibi faktörler de katkıda bulunuyor.


Aracınız ile mesafeye göre detaylı yakıt hesaplama uygulaması

Orhan
Orhanhttp://wphub.com.tr
#YapayZeka #WordPress #Güvenlik #SEO
Hazır haber blog sitesi
- reklam -

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Yayınlar

Türkiye’de Ehliyet (CE) Sahibi Olmanın “İlginç Maliyeti”: Beyin yakan düzenek

2024 Yılında Türkiye'de C ve CE ehliyet (sürücü belgesi) sahibi olmanın maliyeti sadece bana anormal geliyor olamaz diye düşünüyorum. İsmini tam hatırlayamadım; haraç mı...

Hologramlar Üniversite Dersliklerine Geliyor! İşte İlk Üniversite…

Teknoloji zaten hızlı gelişiyordu ama günümüzde AI ve diğer yüksek donanımlı teknolojiler harmanlanmasıyla artık "teknolojinin geneli" eskiye oranla 100X daha hızlı gelişiyor. 18 ay öncesine...

Sinir Bozucu PDF’lere Yapay Zeka Çözümü: ChatPDF

PDF diye iğrenç bir şey var, bilirsiniz. Aslında PDF iyi de, çevresi kötü. Gerçek olan bu. PDF'i bir türlü kullanmayı öğrenmeyen bazı öğretim üyeleri vs...

Artık 40 Dilde Konuşabileceksiniz: Karşınızda Timekettle X1

Beklenen o an geldi... :) Timekettle X1 ile dil engellerinin zahmetsizce ortadan kalktığı bir dünya geliyor! Kasım ayından beri merakla gelişmelerini takip ettiğim Timekettle X1 nihayet...

Paraya “Son Kullanım Tarihi” Gelecek 🤔

Başlıkta biraz hile yapmış olabilirim, ilginizi çeksin diye. Yine de, dua edelimde başlık günün birinde gerçek olmasın. ;) Konumuz dijital para ve yakında insanları nasıl...

Okumaya Devam Edin