netiyi.com hosting firması nasıl, güvenilir mi? Kullananlar Netiyi Telekomünikasyon Ltd. Şti. hakkında ne düşünüyor, deneyimleri nasıl merak ediyorum. Kullananlar veya kullanmayı düşüneneler sayfanın altından görüşlerini paylaşabilirler. Ben kullandım;
Türkiye’de neredeyse kullanmadığım, test etmediğim hosting firması kalmadı desem yeridir. En son Amaysa merkezli Netiyi.com hosting firması ile tanıştım. Amasya Üniversitesi’nde olduğum için belki de bir gün ziyarete gider ve gerçekten tanışırım 🙂
Netiyi.com nasıl denk geldi bana?
Hazır web sitesi satışı yaptığım birden fazla web sitem var, en fazla satışı yapılan site türleri arasında ise bloglar yer alıyor. Blog kullanıcılarının bir çoğu hosting hizmetine ödenen ücreti fazla buluyor. Bu tarz müşteriler için her geçen gün çözüm arıyorum, geçenlerde de ücretsiz hosting hizmeti veren freehosting‘i incelemiş ve SSL kullanmayan müşterilerime doğrudan bunu önermiştim.
Netiyi hosting firması da uygun fiyatıyla dikkatimi çekmişti. Geçen yıl 27 lira (yıl) gibi düşük bir ücret karşılığında 15 GB diski olan hosting alarak Netiyi.com’u kullanmaya başladım.
Bir yıl boyunca herhangi bir sorun çıkmadığını fark edince bir tane daha, bir tane daha derken birkaç hosting paketi almış bulundum. 2 yıllık bir kullanım sonrası müşterilerimin çoğuna da önermeye başladım. Yine de müşterilerimin hosting paketlerini ben kontrol ediyorum ve ufak tefek sorun dışında 50’ye yakın hosting de pek sorunla karşılaşmadım.
Netiyi.com; Wafbone isimli paneliyle diğer hosting firmalarından farklı bir yapıya sahip, kolay ve hızlı bir kullanım sunuyor.
Netiyi.com’un wafbone paneline girince şu şekilde bir tanıtım yazısı bizleri karşılıyor;
“Wafbone 2017 yılından bu yana geliştirme aşamasında olan, günden güne büyümeye devam eden, Türkiyenin ilk dağıtık yapıda çalışan hosting kontrol paneli ve dahili güvenlik servisidir. Günümüzdeki global kontrol panellerinin aksine, sektör ihtiyaçlarını göz önüne alarak, arz/talep doğrultusunda geliştirilen bir servistir. Sizler de sektörel ihtiyaçlarınız veya talepleriniz doğrultusunda bizlerle iletişime geçerek, Wafbone’un eşsiz kullanıcı deneyimine katkı sağlayabilir, gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.
Bir öneriniz mi var? Hemen yazın!
Wafbone Dev.Ops.Team :)”
Netiyi.com hosting özellikleri nasıl?
Her hosting firmasında olduğu gibi netiyi’de çeşitli isimlerde ve kapasitelerde hosting paketleri var. Başlangıç, S-Limitsiz, M-Limitsiz gibi. Aralık 2022 tarihi ile fiyatlar ve özellikler aşağıdaki tablodaki gibi.
Hosting panelinden bahsetmek gerekirse;
- phpMyAdmin paneli.
- Dosya Yöneticisi’de klasik bir yapıda, kolay kullanımlı klasik bir file manager.
- MYSQL Yönetimi, E-Posta, DNS Yönetimi, SSL, Güvenlik, Subdomain, Php Sürüm ve Yedekleme gibi sekmeler ise netiyi’nin kendi sayfa tasarımları içerisinde yer alıyor. Bunların her birinin kullanımı, yönetimi çok basit.
- Ek olarak Lokasyon yönetim sayfası var, bunu haricen belirtmek istedim. Buradan kullandığınız hosting paketinin hangi lokasyonda olmasını istediğinizi anında belirleyebiliyor veya istediğiniz zaman değiştirebiliyorsunuz. Şu an için TR – FR – CZ – PT – IE -FI – GB – DE – ES – LT – IT – BE gibi zengin lokasyon seçenekleri var.
Yedekleme nasıl?
Yedekleme hizmetini ve kullanım şeklini diğer popüler hosting firmalarına göre daha fazla beğendim diyebilirim.
Yayındaki web sitelerinden birini silerek yedekleme hizmetini test ettim ve birkaç tık ile yedeği kolayca yükledi.
Her Pazar günü standart yedekleme yapıldığı belirtiliyor. Bunun haricinde panelden yedekleme günleri kendinizde belirleyebiliyorsunuz. Örneğin; Salı, Perşembe veya Cuma günlerini de yedekleme günleri olarak belirleyebilirsiniz.
Hostinge kurulan web sitelerinin hızı nasıl?
Netiyi hosting hız seviyesini yeterli buldum, üstelik kullandığım başlangıç paketine göre.
Hız demişken önbellek özelliklerinden bahsetmemek olmaz. LiteSpeed Cache desteklemiyor ama Wafbone Super Cache isimli bir önbellek sistemleri var ve bunun açıklamasını şu şekilde yapıyorlar;
“Sitenizin üst düzey hızlı çalışmasını sağlar, dinamik sayfalarınız statiğe dönüştüren eşşiz bir önbellekleme sistemi sunar. Cache pas geçmek istediğiniz dizin yada dosyayı alt bölümde belirtiniz.“
Vadettikleri kota ve kaynakları sunuyorlar mı?
Almış olduğum hosting paketinin disk boyutu 15 GB olduğu yazıyordu ve şu an kullandığım disk boyutu 11,40 GB’a, veri tabanı boyutu ise 655 MB’a ulaştı. Herhangi bir kısıtlama olmadı.
Netiyi.com’un beğenmediğim veya eksik gördüğüm yönleri
Kurumsal tanıtımları yetersiz ve eksik
Kurumsal sekmesinden ALTYAPIMIZ isimli sayfalarına girdiğinizde, açıklama kısmında “sdsdsds” yazan ve varla yok arasında bir ölçü kabul edilen 200x200px değerinde ofis görselleri sizi karşılıyor.
2014 veya 2017 yılında faaliyete başlayan bir hosting firmasının bunlara dikkat etmesi gerekir.
Aynı şekilde referanslarımız ve ofisimiz sekmelerinde de yine yukarıdaki sayfa içeriği açılıyor, sadece “sdsdsds” açıklaması yok. Bu alanlar için sanırım henüz zaman ayrılmamış.
Panelde onay soruları yok
Örneğin MYSQL Yönetimi sayfasına girip yanlışlıkla bir veri tabanını sil dediğinizde, “silmek istediğinize emin misiniz?” gibi bir soru sormadan hızlıca siliyor. Size göre bu onay soruna gerek var mı yok mu bilmiyorum ama ben olmasını isterdim. (Mail hesapları içinde aynı durum söz konusu.)
Jetpack kullanmak isteyenler için yetersiz
WordPress kullanmayan web sitesi kalmadı diyebiliriz. WordPress ile oluşturulmuş blog kullanıcılarının bir çoğu Jetpack eklentisini kullanmak istiyor. Netiyi’nin hostinglerinde Jetpack çalışmıyor (ileride çalıştığını fark ederseniz yorum kısmında belirtebilirtebilirsiniz). Durumu destek ekibine ilettim ve Jetpack’in güvenlik açığı oluşturduğunu ve bu yüzden hostingde kısıtlı olduğunu ifade eden bir yanıt aldım. Fakat denediği hosting başlangıç web hosting paketiydi. Diğer wordpress hostinglerde de bu durum geçerli mi bilgi sahibi değilim. Bu durum ileride değişebilir ve belki de Jetpack kullanılabilir hale gelir, gelirse bu kısımda güncelleme yapacağım.
Destek yanıtları biraz uzun
Açtığınız destek taleplerine dönüş çoğunluklu aynı gün olsa da talep açma ve gelen yanıtın arasındaki süreler biraz uzun. Halen kendini geliştirmekte olan bir hosting firması olarak görürsek, zamanla iyileşeceğini düşünüyorum.
Son değerlendirme;
Fiyat performans olarak karşılaştırdığımız zaman performansın fiyata göre daha yüksek olduğu başarılı bir hosting firması diyebilirim. Ama tabii ki her zaman performansın ve kaynakların yüksek olması ya da fiyatın düşük olması o hosting firmasını %100 seçeceğimiz anlamına gelmez. Bunların yanında güvenirlilik, destek, süreklilik gibi daha önemli kriterler de var. Bu kriterleri netiyi için yeterli görüyor musunuz derseniz şu an için evet derim. Tabii ki ileride durumlar değişir mi; çok daha iyi mi olur, kötü mü olur onu zaman gösterecek. Kullanmaya devam edeceğim için yakından gözlemleme şansım olacak.
Bu makale benim ve önerdiğim müşterilerimin deneyimlerine göre zaman zaman güncellenebilir. Yukarıdaki tüm bilgiler 9 Aralık 2022 tarihine göre verilmiştir.
Yazınızı okudum ve netiyi firmasını test etmek için hosting aldım. O kadar kullanışlı ve sade bir kontrol panelleri var ki, tek kelimeyle harika. kontrol panelini kendileri geliştirdikleri için lisans maliyetleri olmadığında bu kadar ucuz verebiliyorlarmış ben çok başarılı buldum.
WordPress yedekleme eklentisi ile sitemi yedekledim buraya kurdum, yedeği içeri aktar dediğimde saatlerce sürüyor. Bir türlü import tamamlanmıyor. Bazende %97 de takılı kalıyor. Sebebi nedir anlamadım. Kullandığım her şey son sürüm.
Yedekleme konusuyla ilgili detaylı bilgi paylaşabilir msininiz? Yedek turhost gibi ekstra ücretli mi?
Mail adresinize yedekleme konusunda dönül yaptım.
netiyi hostingin en düşük paketini kullanıyorum ve bence gayet iyi. Türkiyedeki en ucuz hosting.
Merhaba net iyi hostingi kullandığınız bir web sitesi var mı Rica etsem linkini verebilir misiniz hızını test etmem için mümkünse wordpress kurulu olan bir web sitesi.
Kendi veri merkezleri var mı? Yazıdan anladığım kadarıyla veri merkezleri yok. Farklı bir sistem kullanıyorlar,
Jetpack hata yazınızı okurken tesadüf gördüm. İHS bir tane domain hediye etmişti onu başlangıç paketine bağlayacağım bakalım nasıl 🙂