back to top
Ana SayfaWordPressHostingFreehosting.com İncelemesi: Ücretsiz hosting firması FreeHosting'de site barındırmak güvenli mi?

Freehosting.com İncelemesi: Ücretsiz hosting firması FreeHosting’de site barındırmak güvenli mi?

Genel olarak bedava olan şeyleri seviyor olsak da çoğu web tasarımcı veya blog yayıncıları free hostinglerden bedava olmasına rağmen uzak durmaya çalışırlar. Uzak durmaya çalışmanın başlıca sebepleri de var tabii ki; güvenlik, reklam çıkması, yavaş çalışması veya yurtdışı lokasyonlu olması gibi.

Türkiye’de hostingler dolar üzerinden satıldığı için artık daha da pahalıya gelmeye başladı. Bu pahalılık özellikle sitesinden istediği kadar kazanç elde edemeyenleri ücretsiz hostinglere yönlendiriyor.

Ücretsiz hosting” teriminin son 12 ay ve son 90 günlük Google arama hacimlerine baktım ve inanılmaz derecede tavan yapmış durumda. Özellikle “free hosting ve ücretsiz hosting” şeklinde Google’da en çok arama yapan illerin başında Ankara ve İstanbul yer alıyor.

freehosting.com’u denedim;

Ücretsiz olan hosting hizmetleri genellikle kötüdür ve kullanımı tavsiye edilmez. Freehosting.com 15 yıldan fazladır piyasada var olarak görünüyor ve ücretsiz hosting firmaları arasında en popüler olanlarından biri. Popüler olmasına rağmen hakkında çokça da şikayet var. Ama bu gayet normal bir durum. Kullanıcı sayısı o kadar fazla ki ister istemez şikayetlerde o derece çok oluyor. Şikayet edenlerin arasında eminim ki ücretli hosting satan kişi/kurumlarda vardır 🙂

Freehosting.com nasıl?

Freehosting.com’dan bir hesap açarak hemen denemek için boşta duran alan adlarımdan (domain) birini vermiş oldukları DNS adreslerine yönlendirdim. (NS1.FREEHOSTING.COM ve NS2.FREEHOSTING.COM)

Hesabımı açar açmaz aşağıdaki özelliklerde bir adet ücretsiz hostinge sahip oldum;

  • 10 GB disk
  • 2 adet e-posta hesabı
  • Sınırsız FTP hesabı
  • Sınırsız trafik
  • 1 adet veri tabanı

Sayfamda şu an hosting paketinin özellikleri yukarıdaki gibi görünüyor. (Siz farklı bir zamanda deniyor olursanız bu özellikler değişmiş olabilir.)

Vermiş oldukları ücretsiz hosting DirectAdmin paneliyle yönetiliyor, bu gayet iyi. DirectAdmin’in çok kolay ve başarılı bir panel olduğunu düşünüyorum.

Fakat bu DirectAdmin paneli diğer ücretli hostinglerde olduğu tüm özelliklere sahip değil. Bazı özellikleri bilinçli olarak kapatmışlar ve ek ücret ile açıyorlar. Aslında freehosting.com oyun içi satın alma mantığı gibi bir mantıkla çalışıyor. Örneğin SSL sertifikası gerekiyorsa bir defalığına 29$ ödüyorsun ve ömür boyu geçerli olan bir SSL’e sahip oluyorsun.

DirectAdmin de bulunan özellikler penceresi şu şekilde;

Yukarıda bulunanlardan sadece SSL kısmı çalışmıyor. Aktif edebilmeniz için bir defalığına 30$ ödeme yapılması isteniyor. Sadece SSL değil markette birçok satın alınabilecek hizmet bulunuyor. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibi; (yine de temel özelliklerin ücretsiz olduğu unutulmamalı)

Yukarıda görüldüğü gibi free olarak aldığımız hostinglerde bulunan temel özellikleri artırmak veya olmayan bir özelliği dahil etmek istediğimiz zaman bu listede bulunanlardan alım yapabiliyoruz. Şu an tabloya baktığımda her biri için bir defalığına ödeme yapmanın yeterli olduğu ve ömür boyu kullanılabileceği söyleniyor.

Yaklaşık 2 haftadır kurduğum wordpress sitesini zaman zaman test ediyorum, bugüne kadar herhangi bir sorun çıkarmadı. Hız konusu hakkında orta sınıf bir hıza sahip diyebilirim.

Ücretsiz hosting hesabının desteklediği PHP sürümü 7.4 olarak ayarlanmış. PHP sürümünü panelden 8.0 üzerine çıkarabilmek için yine 20$ gibi bir fiyata sahip olan özelliği almak gerekiyor. Bu ödemelerin iyi tarafı yıllık değil sadece bir kez ödeniyor olması gerektiği.

Basit bir tek site için temel özellikleri barındırıyor ve ekstra bir şey almadan ücretsiz hostingi kullanabilirsiniz. Ücretsiz hosting servisinde tek dezavantaj SSL’in kullanılamıyor olması. DirectAdmin panelinden Let’s Encrypt kullanılamadığı gibi cloudflare.com’a ait SSL de kullanılamıyor. Web adresiniz https:// ile başladığı an sitenizin ana sayfasında SSL almadan HTTPS:// de siteyi kullanamayacağınız belirtiliyor. cloudflare.com hesabıma bağlayıp SSL’i aktif etsem de yine olmuyor. https:// kullanmak gerekiyorsa mutlaka freehosting.com’un SSL eklentisini satın almak gerekiyor.

Ek bilgi olarak, kurmuş olduğum wordpress’ Yoast, LiteSpeed Cache gibi temel eklentileri kurarak yapılandırmasını kendime göre yaptım ve herhangi bir sorun çıkarmadı.

FTP ve dosya yönetici üzerinden htaccess dosyasını göremedim ama wordpress htaccess editörünü kurarak htaccess dosyasını görüntüleyebildim, aynı zaman kurduğum LiteSpeed eklentisi de htaccess dosyasını yazmıştı. Bazı ücretsiz hostingler htaccess’e izin vermediği için bunu da not olarak düşmüş olayım.

Son olarak freehosting.com hakkında görüşlerim

Açıkçası freehosting.com’u beğendim. Sonuçta herhangi bir ücret ödemeden Türkiye’de herhangi bir hosting firmasından aldığınız ücretli hostinglerle aynı panele sahip. SSL sertifikasının dahil olmaması bir dezavantaj olarak görünse de onun dışında verilen tüm ücretsiz özellikler zaten bir başlangıç veya orta sınıf bir sitenin ihtiyacı olan temel özellikler. Bu özelliklerin sayısını artırmak istediğiniz zaman ödeme yapıyorsunuz ve ilgili özelliğin kilidini ömür boyu açmış oluyorsunuz.

freehosting.com’un reklamlara yaptığı yatırımlara bakıldığında sıradan bir ücretsiz hosting sitesi olmadığı anlaşılıyor.

Eğer kendi sitenizi kurabilen biriyseniz, gerektiği zaman yedeğinizi kendiniz alabiliyorsanız freehosting.com dan ücretsiz bir hosting kullanmanızı tavsiye edebilirim. Örneğin bugün kurumsal bir site kurdunuz ve kurulum tamamlandıktan sonra yedek aldınız, bu yedek sizde olduğu sürece korkmanız gereken bir durum yok demektir. Olurda freehosting de bulunan sitenize bir şey olursa almış olduğunuz yedeği herhangi bir ücretli hostinge aktararak sitenizin kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilirsiniz.

Freehosting.com güvenli mi?

Freehosting.com aslında tamamen ücretsiz değil, her ne kadar size ücretsiz bir web hosting verse de bu hosting paketine yan ürünler satmaya çalışan bir firma. Bunu göze aldığımız zaman güvenli olduğunu varsayabiliriz. Ücretli ile ücretsiz hosting sunucuları aynı olduğu için arada ki farklar sadece ücretlide daha fazla özelliğin olması, panelden daha fazla alana erişebiliyor olmanız.

Konuyla ilgili sormak istedikleriniz olursa yorum kısmını kullanabilirsiniz, güncel mail adresinizi girmeniz durumunda cevaplardan bildiri alabilirsiniz.

Bu inceleme için bilgilendirme:

Deneyimlerim ve testlerim sonucu "ücretsiz bir hosting" olarak değerlendirdim.

DEĞERLENDİRME

Teme özellikler
8
Hız
6
Eklenti uyumu
8
Güvenlik
7
Orhan
Orhanhttp://wphub.com.tr
#YapayZeka #WordPress #Güvenlik #SEO
Hazır haber blog sitesi
- reklam -

7 YORUMLAR

  1. Halen kullanıyor musunuz acaba freehosting.com u. Kullanıyorsanız kurulum yaptığınız linki verme şansınız var mı? Hız vs gibi kontrol yapmak istiyorum.

    • Evet halen kullanıyorum. Sınırlarını zorlamak için kurduğum WordPress ve onlarca eklentiye rağmen gayet iyi durumda. Domainin süresi birkaç ay sonra dolacağı ve yenilemesini yapmayacağım için linki veremiyorum. SSL kullanmayacaksanız veya SSL i free hosting den ücretli olarak bir defalığına alırım diyorsanız ücretli hosting almaya gerek yok.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Yayınlar

Netiyi.com nasıl? Netiyi Hosting kullandım ve yorumlarım

netiyi.com hosting firması nasıl, güvenilir mi? Kullananlar Netiyi Telekomünikasyon Ltd. Şti. hakkında ne düşünüyor, deneyimleri nasıl merak ediyorum. Kullananlar veya kullanmayı düşüneneler sayfanın altından...

Hosting firmalarının sunduğu “WordPress Hosting” paketini almaya gerek var mı?

Neredeyse tüm hosting firmaları artık hosting paketlerinin yanında ekstradan bir de "WordPress Hosting" adı altında hosting paketi sunmaya başladı. Belli bir yazılıma göre özelleştirilmiş...

WordPress mi Özel Yazılım mı?

Web sitesi yaparken veya yaptırırken WordPress mi kullanmalı yoksa özel yazılım mı kullanılmalı? Bu soru eskiden sorulsaydı "nasıl bir web sitesi yapılacağına bağlı olarak...

WordPress ile İş İlanları sayfası yapmak – İş İlanı Eklentisi

WordPress sitenizin bir sayfasında basit bir iş ilanları sayfası oluşturmak için WP Job Manager eklentisini kullanabilirsiniz. WP Job Manager iş ilanları listeleme eklentisi Automattic...

WordPress JetPack kullanmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Bana sormazsınız biliyorum ama soracak olursanız ben "ihtiyacınız yoksa WordPress JetPack eklentisini kullanmayın" önerisinde bulunurdum. :) JetPack eklentisinde bir birinden güzel özelliklerin olduğu konusunda ben...

Son Yorumlar

Okumaya Devam Edin

Deneyimlerim ve testlerim sonucu "ücretsiz bir hosting" olarak değerlendirdim.Freehosting.com İncelemesi: Ücretsiz hosting firması FreeHosting'de site barındırmak güvenli mi?