Bir önceki “Hızlı Şarj Cihazı İle Dolan Batarya Daha Çabuk Biter Mi?“ başlıklı konuyu yazarken aklıma geldi. Uzun süre kullanmayacağımız PowerBank veya bataryalı cihazlarımızı saklarken içinin boş mu yoksa dolu mu olması gerekiyor?
Her zaman her şeyde olduğu gibi yine bunun araştırmalarında da çeşitli görüşler ve fikir ayrılıkları var. 🙂
Yalnızca kamp ve tur sezonlarında kullandığım PowerBank’lerim var. Yani sadece yılın 3 – 4 ayı kullanıyorum ve yaklaşık 8 – 9 ay kullanılmıyor. Bu bekleme süresi çok uzun olduğu için saklama koşulları da önem taşıyor.
Bununla ilgili yapılan araştırmaları ve testleri inceledim, fikir ayrılıkları olsa da çoğunluğun orta noktada buluştuğu yer; pil düzeyinin %40 ila %60 civarı dolulukla saklanması gerektiği yönünde.
%40 seviyesinde saklanması durumunda da Powerbank’i 6 ayda bir kullanmak gerekliymiş.
Powerbank’i tam dolu veya tam boş olarak saklamak yerine, %40 şarjlı olarak saklamak pilin ömrünü %50 oranında artırabilir.
Bazı araştırma sonuçlarına bakalım;
- Bir araştırmaya göre, pilleri %40 şarjlı olarak saklamak, %100 şarjlı olarak saklamaya göre pil ömrünü %50 oranında artırabilir.
- Bir başka araştırmaya göre, pilleri %20 şarjlı olarak saklamak, %100 şarjlı olarak saklamaya göre pil ömrünü %200 oranında artırabilir.
Bazı çelişkiler görünse de, sonuç olarak; Tam dolu olarak saklanan bir pil, kendi kendini şarj etmeye çalışırken aşırı ısınabilir. Tam boş olarak saklanan bir pil ise, pil hücrelerindeki kimyasal reaksiyonlar yavaşlar ve pilin ömrü kısalır. Bunun orta yolunu bulmak için %40 – 50 gibi seviyelerde saklamak en iyi seçenek gibi görünüyor.
Bu durumun bataryalı olan tüm cihazlar (telefon, kamera, fotoğraf makinesi vs) için geçerli olduğunu unutmayalım.
Not! Bununla ilgili kullandığınız cihazın üretici tavsiyesi varsa dikkate alınız!